Прогноз щодо збору та вартості нового урожаю

28 июня 2017, 05:50

У полі вже стартував збір урожаю озимих зернових. Першими до збору приступили сільгоспвиробники із південних областей, оскільки через відсутність дощів зернові просто "горять". Як завжди аграрії радіють новому урожаю, але наголошують, що пізні заморозки та літня посуха, яка настала саме в час дозрівання злакових, негативно вплинули на урожайність.

Зважаючи, що збір зернових тільки розпочато, остаточні прогнози по його обсягах робити ще рано. Однак зі слів сільгоспвиробників в окремих господарствах, зокрема на Київщині, втрати зернових через непогоду становлять до 30%. Відтак, незважаючи на збільшення посівної площі сільськогосподарських культур в Україні на 152 тис. га до 26,9 млн га, цьогорічні примхи природи внесли серйозні корективи, і сільгоспвиробникам навряд чи вийде перевершити минулорічний рекорд збору урожаю в 66 млн тонн. Поправка на непогоду дає підстави прогнозувати обсяг урожаю десь на рівні 2016 року.

Реклама

Чи можна прогнозувати зростання вартості хліба?

Українців вже не здивуєш подорожчанням продуктів харчування. Однак найбільші хвилювання у споживачів традиційно викликає саме зростання ціни на хліб. За даними Держстату, з 21 червня 2016 по 20 червня 2017 року, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку подорожчав із 10,46 до 12,13 грн, а житній із 10,11 до 11,89 грн.
Як бачимо, незважаючи на минулорічний рекордний урожай, зростання вартості хліба склало біля 20%. Причина криється у подорожчанні паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, газу, міндобрив та недалекоглядної політики держави. Зважаючи, що цього року ці чинники ніхто не відміняв, плюс наслідки несприятливої погоди, можемо прогнозувати зростання вартості хліба до 14-15 грн за кілограм пшеничного з борошна першого ґатунку у наступному році.

Замість традиційного здешевлення літнє подорожчання продуктів

Реклама

Поява на ринку, з початку червня, вітчизняних овочів традиційно відкриває сезон дешевих продуктів. Однак, через непогоду і зростання собівартості вирощування, на відміну від попередніх років, цього літа спостерігаємо не здешевлення, а подорожчання продуктів відкритого ґрунту. За молоду капусту на столичному ринку доведеться віддати цілих 15 гривень проти 3 грн в цей час минулого року. Кілограм моркви коштує 9-10 грн/кг, буряка – 4-6 грн/кг, цибулі – 8-10 грн/кг, що вдвічі перевищує ціни минулого року. Щоправда на огірки та кабачки ціни знизилися до допустимих 10 гривень за кілограм. Ближче до середини літа вартість овочів знизиться, проте не буде такою, як минулорічна.

Згідно з даними Держстату, українці в середньому витрачають на харчування 50-80% своїх місячних доходів на відміну від 10-15% в країнах ЄС. Висока частка бюджету, який витрачається на продукти харчування, і рівень здоров’я – це два фактори, що йдуть один за одним. Окрім того, замість широкого переліку продуктів, рекомендованих Всесвітньою організацією здоров’я, українці віддають перевагу доступній картоплі, споживання якої становить 138 кг при раціональній нормі 124 кг на рік. Картопля теж корисна і потрібна, але в наших реаліях чим більше її у споживанні, тим менша частка у харчуванні інших багатих на вітаміни і білки продуктів.