Що зумовлює різке подорожчання овочів?

25 ноября 2016, 05:21

Із настанням морозів та першими снігопадами ціни на овочі поповзли вгору. Особливо це стосується західних областей України, де буряк із морквою подорожчали на 30%, капуста на 20%. Картопля додала 10%. Першими змінилися цінники у супермаркетах, а за ними підтягнулися і точки роздрібної торгівлі на базарах. Скільки точно коштуватимуть овочі за тиждень-другий – дати чітку однозначну відповідь навряд чи вийде, але вже сьогодні спостерігається повернення цін до звичних позначок, які протримаються до наступної негоди. Максимум до середини грудня, коли в переддень новорічних та різдвяних свят ціни на овочеву групу традиційно зростуть. Хоча завдяки щедрому урожаю пропозиція на овочі "борщового набору" цього року значно краща за минулорічну.

Однак у вітчизняних реаліях, попри сезонні чинники, подорожчання овочів, в значній мірі, зумовлено спекулятивним зростанням цін. Чому незважаючи на хороший врожай відбуваються різкі стрибки цін на овочі? Чи можна уникнути спекуляцій на ринку овочевої продукції?

Реклама

Як відомо спекулятивне зростання цін на овочі як і інші продукти харчування відбувається на фоні стрімкого зростання попиту, який можуть зумовити такі чинники як непогода, валютні коливання, політична нестабільність тощо. Дуже часто спекулятивне зростання цін відбувається внаслідок змови торгівельних мереж. Щоправда в цьому випадку ефективно має працювати Антимонопольний комітет України, у повноваження якого входить моніторинг учасників ринку на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Як ми знаємо до 1 жовтня цього року спекулятивне зростання цін на соціальні продукти, до яких належать і овочі, обмежувалося державним регулюванням максимальної націнки у 15% для виробників, і 15% для продавців. Тобто націнка від поля до полиці в теорії складала не більше 30%. На практиці виробники і передусім продавці обходили це обмеження, але суттєво вийти за ціновий коридор, як кажуть "совість не дозволяла". Зважаючи, що пілотний проект по скасуванню державного регулювання цін на соціальні продукти харчування діє вже другий місяць можна підвести перші висновки про його результативність. Песимістичні прогнози про кількаразове зростання цін на соціальні продукти харчування на щастя не здійснилися, але той факт, що торговельні мережі вдаються до спекулятивного формування цін на овочі, свідчить про необхідність повернення норми про обмеження торговельної надбавки в 15% для продавців, як було раніше.

Що стосується скасування обмеження на націнку для виробників, то цю норму навпаки слід залишити. Адже стимулювання збільшення обсягів вирощування овочів є найкращою гарантією їх доступності для вітчизняного споживача. Якщо подивитися на нашу сусідку Польщу, то там на державному рівні діє програма із підтримки національних сільгоспвиробників у випадку неврожаю чи перевиробництва. Приміром цього року у зв’язку із перевиробництвом овочів у Польщі державою здійснено закупівельну інтервенцію на 500 млн злотих (3,3 млрд гривень).