У супермаркеті Дніпра продавали заражене м'ясо з гнилизною

25 квітня 2018, 18:29
З'ївши такого м'яса, людина могла отруїтися або навіть померти, кажуть фахівці з аграрного університету

Свинячі легені з гнійною пневмонією купила в супермаркеті мешканка Дніпра. Заражене м'ясо привезли з фермерського господарства. Постачальник запевняє – фахівець ветеринарного контролю не побачив проблеми. Кого покарають за небезпечний продукт – дізналися кореспонденти "Сегодня".

Лариса придбала свинячі легені в супермаркеті. Вдома взялася готувати. Надрізала і побачила.

Реклама

"Легені уражені, дуже сильно, гнійна інфекція, бульбашки, ущільнення, можна подумати що це онкологія, що це туберкульоз", – розповідає мешканка Дніпра Лариса Іванова.

Жінка пішла до продавців – ті визнали, що продукт неякісний. Гроші за покупку повернули. Однак господиня наполягла, щоб м'ясо забрали на експертизу.

"Ми передали м'ясо на експертизу, за результатами дослідження – гнійна пневмонія", – говорить заступник керівника Масного відділу супермаркету Наталія Трусова.

Реклама

З'ївши такого м'яса, людина могла отруїтися або навіть померти, кажуть фахівці з аграрного університету.

У супермаркеті пояснюють – зовні продукт мав цілком нормальний вигляд. Тому і виклали на продаж.

"Наразі співробітництво з постачальником щодо субпродуктів призупинено. Питання, чи будемо співпрацювати, оскільки постраждала репутація магазину", – запевняє керівник супермаркету Ольга Драган.

Реклама

Свинячу тушу, перш ніж викладати на вітрину, повинні ретельно оглянути фахівці. Досвідчені ветеринари проблемного м'яса ніколи не пропустять.

"При таких гнійних абсцесах обов'язково будуть запалені лімфовузли, і досвідчений лікар, оглядаючи легені, завжди звертає на них увагу", – розповідає доцент кафедри Аграрно-економічного університету Олександр Шулешко.

Але в супермаркеті ветконтроль не передбачений. Тут стверджують, що перевіряти зіпсоване м'ясо повинен постачальник.

"У цій ситуації ветеринар провів аналіз шляхом органалептичного дослідження, тобто за запахом, за зовнішнім виглядом, за кольором легенів. І він, на жаль, не виявив жодних недоліків цих легенів", – говорить начальник відділу закупівлі компанії-постачальника Михайло Боженко.

У контрольних органах стверджують – перевіряти магазини мають право тільки планово. І хоча Лариса зараз має фото- та відеодокази, вони не є підставою для того, щоб прийти в супермаркет поза графіком. Адже чек Лариса здала, щоб повернути за зіпсований товар свої гроші. Якби вона хоча б зробила копію – госпродпотребслужба прийшла б до закладу з позаплановою перевіркою і в разі системних порушень наклала б штраф.

Нагадаємо, м'ясо в Україні дорожчає швидше, ніж ростуть зарплати.

Також ми писали, що Україна побила рекорд із закупівлі імпортного м'яса.