Екс-викладач рвонув до Америки за ідеями і відкрив мережу барів

9 листопада 2014, 02:34
До продажу сендвічів Вадима підштовхнула найбільша світова мережа швидкого харчування

<p>Фото: з архіву В. Бортника</p>

Реклама

31-річний харків'янин Вадим Бортник володіє популярною мережею сендвіч – барів в різних містах України . Хоча ще кілька років тому хлопець викладав економіку в ХНУ імені Каразіна і мріяв довести батькові , що здатний стати успішним підприємцем . Тепер же Вадим відкриває заклади фастфуду одне за іншим , працевлаштовуючи молодь і роздаючи всім охочим свій номер телефону . Мовляв , бути може , його історія успіху чи рада комусь допоможуть .

Тяга до підприємництва у Вадима з'явилася ще в дитинстві . " Мене запитали , ким я хочу бути . Я відповів , що журналістом . А коли запитали , що ж я буду робити , відповів : " Журнали продавати" , – згадує бізнесмен . Але торгувати пресою Вадиму так не довелося : він пішов по стопах батьків , які займалися ресторанним бізнесом . Однак хлопець завжди хотів втілити в життя власну мрію і створити мережу ресторанів чи кафе. " Батьки весь час підключали мене до роботи. Коли мені було 15 , вони відкрили кафе , де я пропрацював буквально на всіх посадах : офіціантом , помічником кухаря , кухарем , касиром , комірником , адміністратором , їздив на закупівлю і вів облік . Я вивчав цей бізнес зсередини , – згадує Вадим Бортник . – Але в 19 років я прийшов до батька і сказав: "Тату, ти мені заважаєш управляти бізнесом . Я хочу спробувати сам ". Ми уклали угоду: батько інвестує в нерухомість , купуючи невелике приміщення , я управляю кафешкою , а прибуток ділимо навпіл . Але це був провальний проект , а з татом ми потім не розмовляли два роки ".

Незважаючи на невдачу , Вадим Бортник каже , що тоді отримав колосальний досвід , приймаючи рішення самостійно. І незабаром молодий підприємець зайняв $ 16000 і відкрив інше молодіжне кафе в орендованому приміщенні. " Це був перший успіх . Кафе опрацювало п'ять років і стало полем для експериментів " , – згадує підприємець . З часом , коли батьки вийшли на пенсію , Вадим став керувати ще й їх закладом .

ЯК У ШТАТАХ.До продажу сендвічів Вадима підштовхнула найбільша світова мережа швидкого харчування . " Я прилетів в США , де є величезна кількість общепитовских ідей , щоб знайти ту нішу , яка була б не зайнята в Харкові . Я зайшов в один з мережі ресторанів Subway і помітив , що сендвіч досить близький і нам . Це зрозумілий людині продукт , який не потрібно просувати. Аналога закладів в Харкові я тоді теж не знайшов " , – розповідає Бортник .

Свій перший фреш – бар він відкрив п'ять років тому на вулиці Артема , зробивши крок назустріч споживачеві . Мовляв , інгредієнти для сендвіча можна вибрати самому, причому в необмеженій кількості . Але з часом бізнесмен зрозумів , що його заклад знаходиться не в тому місці і вже два роки приносить збиток . " Я почав зневірятися , але все ж вирішив відкрити ще один бар , притому що перший фактично не працював. Я адже мрію свою тримав у голові , я хотів мережу , – розповідає свою історію Вадим . – Через кризу моя сім'я ледве зводила кінці з кінцями , частина нерухомості втратили, кредит все випатрав . І тут я йду по вулиці Бекетова і бачу оголошення про здачу приміщення в оренду. Ціна виявилася прийнятною , а приміщення – відмінним , та ще й в прохідному місці. Але у мене було тільки $ 7000, і я зайняв ще $ 5000. Батько тоді був шокований і не розумів , як я можу взятися за третій заклад , коли у мене вже і так два збиткових . Рішення далося дуже важко , але це було попадання в ціль: у перший же день роботи до нас пішли люди" , – розповідає Бортник .

За півроку , завдяки своєму третьому сендвіч – бару , молодий бізнесмен відпрацював всі технічні моменти організації бізнесу і продовжив відкривати нові точки фастфуда , але вже не за свої гроші , а залучаючи партнерів. Зараз Бортник управляє 18-у фреш – барами в Харкові , двома в Києві , по одному в Ялті та Чернівцях , і каже , що секрету в його сендвічах немає. " Рецептом хліба можу поділитися , а як готувати бутерброди , запитайте у мами , – посміхається підприємець . – Відкрити ще один заклад для мене вже не проблема. Але для цього потрібно знайти місце з ідеальним співвідношенням вартості оренди , зовнішньої реклами та потоком людей. А через невідповідного місця розташування перших двох закладів я вже трохи пельменями не почала в них торгувати ".

В планах ентузіаста – відкрити в наступному році ще десять успішних фастфудів в інших містах . "Для мене не самоціль заробити на машину або на яхту . Матеріальне для мене вдруге . Певний прожитковий мінімум я собі забезпечив , але все , що більше, я вкладаю в мережу . Якщо ви підприємець , єдиним критерієм вашої успішності є гроші. Це як бали в грі " , – зробив висновок Вадим .

КНИГИ І СПІЛКУВАННЯ.Виявляється , бізнесмена підштовхнула до активних дій книга – тренінг Іцхака Пінтосевича "Дій ! 10 заповідей успіху". Також він радить прочитати "Управління змінами " Іцхака Адізеса і " Жорсткий менеджмент " Дена Кеннеді . " Це книги , які мені допомогли . Причому вони абсолютно протилежні: перша – про взаємини в колективі , про те , як вибрати команду і побудувати м'які відносини . А в другій зібрані правила того , як змусити співробітника працювати" , – каже Бортник . Тим, хто хоче домогтися успіху , він радить спілкуватися з людьми , у яких вже щось вийшло . "Якщо ви зосередилися на чомусь , вибрали свою мішень і рухаєтеся до неї , краще пройти зайву милю , постаратися зробити трохи більше , ніж заплановано або чим роблять інші " , – радить харків'янин .

" Сегодня" запрошує харків'ян поділитися своїми історіями успіху. Якщо ви молоді , не побоялися в умовах кризи ризикнути і реалізувати свої ідеї в успішний проект , розкажіть про це на сторінках нашої газети . Надсилайте листа на електронну адресу kharkov@segodnya.ua , в якому вкажіть ПІБ , сферу діяльності та контактний телефон .