Експерти назвали нові критерії якості молока

21 жовтня 2016, 11:15

Свіжість, натуральність і смак – при виборі молока саме на ці критерії українці звертають увагу в першу чергу. Такі результати нещодавно проведеного дослідження. Однак експерти кажуть: щоб вибрати по-справжньому якісний продукт, цього недостатньо.

Свіжим і натуральним може вважатися навіть молоко, одержане від хворих корів, або те, в яке додали воду, – зазначають фахівці Центру споживчих експертиз ТЕСТ. Тому вони запропонували нові критерії якості молока, взявши за основу чистоту. 

Реклама

На чистоту молока впливають три чинники:

• здоров'я корів

Реклама

• відсутність добавок

• правильний температурний режим

Основа чистого молока – це здоров'я корів. Коли тварина хворіє, її часто лікують антибіотиками, які потім будуть виявлені в молоці. Відповідальні виробники таке молоко використовувати не будуть.

Реклама

У чистому молоці не може бути ніяких добавок. Мова йде, наприклад, про воду, за допомогою якої намагаються збільшити об’єм продукту, або соди, яку додають на ринках, щоб молоко довше не скисало. У продукції великих виробників такі знахідки трапляються нечасто, адже спроби обдурити споживача можуть обернутися для них великими проблемами.

Правильний температурний режим для молока. Ясна річ, це холод. Відразу після надою молоко охолоджують до 4 °C – на це у фермерів є не більше 40 хвилин. Таким воно повинно залишатися до полиці магазину.

На підставі цих трьох нових критеріїв у ТЕСТі провели масштабне дослідження молока і розробили спеціальний знак "Чистоту збережено", за яким українці зможуть впізнати в магазині справді чисте молоко.