"Горкомівська" і "обкомівська" столові Дніпропетровська: чим годують чиновників

1 жовтня 2014, 13:43
Комплексний обід обійдеться від 25 до 50 гривень

Чиновників Дніпропетровська годують простою їжею. Фото: Андрій Нікітін

<p>Фото: Андрій Нікітін</p>

Реклама

У Дніпропетровську для чиновників і простих городян відкриті їдальні, в яких годували ще партійну еліту часів Леоніда Брежнєва.

Гастрономічні уподобання міської еліти Дніпропетровська задовольняє невеликий колектив кухарів та обслуговуючого персоналу.

"У нас працюють десять чоловік. Персонал дуже досвідчений, доброзичливий. Багато хто працює не один десяток років", – розповідає директор їдальні міськради Поліна Григорівна.

Реклама

"Старійшина" колективу їдальнею – кухар Валентина Миколаївна Висоцька. Працює більше тридцяти років з того моменту, як в будівлю на проспекті Карла Маркса, 75 перенесли міськвиконком. Відвідувачі її знають, ставляться з повагою.

Сама директор прийшла працювати більше двадцяти років тому завідуючою виробництва. Але незабаром стала директором і зараз займає обидві ці посади.

"Пам'ятаю всіх керівників міста, починаючи з Валерія Павловича Пустовойтенка. Усі люблять у нас поїсти. Тим більше, що готуємо на совість", – розповідає Поліна Гаврилівна.

Реклама

Не забували про їдальні і дніпропетровці, які підійнялися на олімп влади. Той же Пустовойтенко, в ранзі прем'єр-міністра, і екс-президент Леонід Кучма.

Поліна Гаврилівна каже, що головний секрет закладу – простота їжі.

"Супчики, борщ, другі страви, гарніри – все по-простому. Продукти закуповуємо в наших супермаркетах, все якісне", – розповідає директор їдальні.

За її словами нинішній міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко також воліє просту їжу замість кулінарних витребеньок – дуже любить овочі.

Цінова політика в їдальні міськради досить демократична: супи, борщ – 5,70 грн, каші – 3-3,50 грн, котлети – 8,90, яловичина тушкована – 9,70, кабачкові оладки – 5,50, 150 грам салату – 4,70 – 6 грн, чай – 2 грн, сік – 3 грн.

Цінова політика їдальнею Дніпропетровської обласної ради не набагато відрізняється від "горкомівської" їдальні. Борщ зелений обійдеться у вісім гривень, вінегрет – 5,50 грн, буряк з сиром і майонезом – 7,50 грн, рибний біточек – 10 грн, запечене куряче філе – 9,50, каші по три гривні, картопляне пюре – 6.

Завідувач їдальні Олександр Миколайович, який годує чиновників облради – новачок. На своїй посаді працює "всього лише" вісім років.

"Я, мабуть, наймолодший з колективу. Багато хто працює ще з 1980-х років. Я прийшов до їдальні завідувачем за часів головування в облраді Миколи Швеця. Після годували Юрія Вілкула, зараз – Євгенія Удода. Начальство на їжу не скаржиться. Сьомгу, осетрину ми не готуємо – їжа у нас проста, домашня", – розповідає Олександр Миколайович.

Нинішній глава облради – частий відвідувач їдальні. А ось його зам – Анатолій Адамський вважає за краще їсти в інших місцях. У нього особливе меню.

Закуповують провізію в місцевих супермаркетах, звертають увагу на термін придатності.

У будівлі ОДА Дніпропетровська працює їдальня, де за словами завідуючої Наталії Іванівни, комплексний обід обходитися в 40-45 гривень. Їдять тут начальники управлінь, їх помічники. Але оскільки зарплата рядового чиновника ОДА становить приблизно 1600 гривень, багато їдять в будівлі агропромислового розвитку обладміністрації. Ціна за суп, картопля, біточек, сік і кекс – близько 25 грн.

Є в Дніпропетровську і їдальня, де годують абсолютно безкоштовно. Але лише переселенців з Донецької та Луганської областей. Перебувати їдальня в будівлі гуртожитку трамвайного депо.

"Ми готуємо з продуктів, які приносять прості люди. Каші, супи, пироги печемо. Сама я зі Сніжного, була змушена виїхати в серпні. Слава Богу з голоду не помираємо, хоч і втратили все", – каже кухар кухні для переселенців Марина.

Варто додати, що всі столові, якими користуються чиновники, відкриті для простих городян. Поліна Григорівна каже, що підгодовує пенсіонерів, у яких мізерна пенсія. Також їжа припаде до смаку тим, хто до сих пір тужить за радянським минулим.