Харків'янка створює неймовірні торти з фігурками мульт-героїв і реальних людей

5 жовтня 2015, 07:20
Ірина Латишева декорує випічку аеромалюнками та реалістичними фігурками з мастики

<p>Солодкі фігурки з тортів Ірини стали колекцією. Фото з архіву І. Латишевої</p>

Реклама

Торти Ірини Латишевої більше схожі на витвори мистецтва, ніж на ласощі. Декоруючи коржі, харків'янка до найдрібніших деталей робить свої фігурки схожими на героїв мультфільмів "Льодовиковий період", "Троє з Простоквашино", "Губка Боб Квадратні Штани" і навіть на реальних людей.

Перші десерти 35-річна Ірина намагалася випікати ще в дитинстві по маминих рецептах, але тоді нічого не виходило. "Кожна випічка закінчувалася ремонтом на кухні: то банка згущеного молока вибухне, то печиво в духовці згорить. Жодна моя спроба не увінчалася успіхом, і після чергового ремонту тато сказав: "Доню, може, ти більше не будеш пекти?" – згадує Ірина, яка тоді закинула хобі.

Знову зайнятися випічкою дівчина зважилася п'ять років тому, перебуваючи у декретній відпустці: молода мама здивувала свого чоловіка тортом у вигляді мішка грошей. Не маючи ніякого художнього досвіду, Ірина захопилася малюванням на солодких поверхнях і реалістичним ліпленням з солодкої пасти, вивчала анатомію людини, щоб дотримати пропорції в маленьких копіях. Фігурки тварин, людей і мультяшних героїв настільки вдавалися, що багато хто не вірив, що вони зроблені вручну з мастики. Одного разу Ірина принесла свій торт у велику компанію родичів, після чого господиню почали просити про випічку на замовлення.

Реклама

Малюнки на поверхні тортів кондитер завдає способом аерографії: фарба розпорошується спеціальним пістолетом з компресором. А солодкі фігурки Ірина створює з італійської пасти для ліплення, після чого найтоншими пензликами завдає харчові барвники. За словами Ірини, за рахунок великого вмісту масла какао така мастика на дотик нагадує віск і швидко застигає. Над ліпленням складної фігурки господиня може провести добу чи дві, а на створення декору може піти і тиждень.

У кондитерській справі Ірині знадобилася її спеціальність інженера-будівельника. "Навчання в університеті допомогло знаходити рішення для конструктивних тортів, створювати вироби, які тримаються на тонких ніжках або вертикально стоять на вістрі", – говорить кондитер.

Цінителям солодких шедеврів харків'янки найчастіше попросту шкода їсти декоративні елементи з тортів. Так, одна замовниця за кілька років зібрала вже цілу колекцію фігурок від Латишевої. "Я не роблю торти на потік, не беру по кілька замовлень на день, оскільки для мене це справа – не фінансовий інтерес, а творчість", – додала Ірина, яка тепер охоче ділиться своїми вміннями на майстер-класах в різних містах і країнах, а також мріє написати книгу по солодке ліплення.