Через кризу українці ліплять котлети без м'яса і миють посуд травою

11 червня 2014, 16:20
Жителі Дніпропетровська діляться рецептами економії

Фото: zakuponi.com

З тих пір, як ситуація в країні змінилася, ціни поповзли вгору і багатьом городянам довелося навчатися хитрощів економії. "Сегодня" з'ясовувала, на чому нині економлять дніпропетровці і на яку мінімальну суму можуть прожити на тиждень. Домогосподарка Тетяна Баранова з приходом кризи навчилася готувати котлети без м'яса. Каже, витрати істотно знизилися, а смак таких котлет сподобався всій родині. "У нас працює тільки чоловік, – пояснює жінка. – Тому довелося істотно економити, особливо, якщо влітку хочеш відправити дитину на море. Зараз у нас в сім'ї дуже популярні цибульні котлети. Туди потрібен тільки цибуля, яйця, борошно, сіль, перець і рослинне масло. По суті, подрібнену цибулю тут замінює м'ясо, з різними соусами дуже смачно. Крім цього, такі котлетки здорово піднімають імунітет".

Є й ті, хто урізує свої витрати інакше. Так, директор з реклами Наталія Прохорова зізнається, що з приходом кризи стала економити на кафе і побутової хімії. "Тепер з друзями збираємося вдома, – говорить керівник. – А ось побутову хімію мені тепер чудово замінює звичайна сода для посуду, нашатирний спирт, господарське мило, вода з краплею олії чайного дерева прекрасно відмиває підлогу. Навіть як губки зручно використовувати спеціальну траву, яка називається дереза. Це екологічно і зовсім не накладно".

Няня Марина Кирпа в період кризи відкрила для себе свій рецепт економною життя. Дівчина зізнається, що тепер в магазинах такі товари як крупи, макарони, печиво, цукерки бере тільки на вагу і не переплачує за упаковку. "Яйця теж беру поштучно, – говорить Марина, – це їх здешевлює, як мінімум, на 15%. Крім цього, завжди беру в магазин пакет. І обходжу стороною кіоски все по 20 грн. Виходить сумнівна економія, речі швидко виходять з ладу".

Психолог Жанна Полежаєва каже, що високі ціни навчили її жити за коштами і думати про завтрашній день. Тепер фахівець до витрат відноситься виважено. "Ви знаєте, способами економії діляться навіть мої клієнти, ця тема дуже животрепетна зараз, – говорить Жанна. – У своїй роботі я часто стикаюся з тим, що люди бояться залишитися без грошей. Саме мої підопічні навчили мене непоганим рецептами домашньої консервації, тримати в гаманці великі купюри – їх психологічно складніше витратити, і як можна більше речей робити самостійно: від звичайного манікюру до прибирання квартири".

До слова, в одній з фірм, яка займається підбором домашнього персоналу, нам підтвердили, що попит на помічників по будинку істотно впав. "Зараз люди воліють самі прибирати і сидіти зі своїми дітьми, – говорить менеджер Оксана. – Домробітниць потрібно в три рази менше, ніж раніше. Ціни впали на ці послуги, тому що клієнтів дуже мало. У нас зараз готові прибрати велику двушку за 150 грн, хоча раніше це було не менше 200 грн". Крім цього, зниження попиту на послуги відзначають і ріелтори, які говорять, що люди зараз воліють безпосередньо спілкуватися з господарями. "Прямо не знаю, що робити, – журиться міський агент з нерухомості Валентина Толкунов. – В обхід мене при здачі квартири в оренду вже пішли чотири людини і це за місяць! Подумуємо над тим, щоб брати менше, ніж 50% вартості оренди житла за свої послуги"
.