Як цивілізовано позбуватися залишків їжі

1 вересня 2019, 10:40
В період консервації комунальники скаржаться, що щодня борються із забитими трубами

Помідори, огірки і цибуля – все це потрапляє не в банки, а в каналізацію. В період консервації комунальники скаржаться, що щодня борються із забитими трубами. Мешканці просто змивають відходи в унітаз. Як цивілізовано позбуватися алишків їжі – розбиралася кореспондент "Сьогодні".

Аварійники показують те, на боротьбу з чим щодня витрачають купу часу.

Реклама

Ганчірочки, кульочки, кавунові кірки. Все це застряє в трубах в підвалі будинку. Каналізація забивається, і першими це відчувають мешканці нижніх поверхів – за запахом. У квартирі Жанни Коваленко пахне так, що доводиться робити ароматні суміші з лавандою.

Пенсіонерка скаржиться – мінімум раз на місяць забивається каналізація.

Саме зараз, в період консервації, звернень на третину більше. Люди змивають відходи прямо в унітаз. Хоча від під'їзду до сміттєвого бака – 10 метрів.

Реклама

Визначити, хто саме засмітили каналізацію, неможливо. Тому кожен раз просто чистять і просять всіх мешканців квартир не змивати зайвого в каналізацію. Тому що кожен такий виклик заважає готувати комунікації до зими.

"Ми природно, профілактичні ремонти відкладаючи, і в першу чергу усуваємо там, щоб запобігти затопленню підвалів, квартир, запаху, смороду, дискомфорту мешканців", – каже Валерій Харлан, начальник управління комунального підприємства "Харківводоканал".

В каналізацію можна скидати відходи, якщо перед тим їх дрібно перемолоти. Є спеціальний прилад. Він монтується в мийку на кухні. Залишки продуктів скидають у злив, там їх перемелюють і змивають. Подрібнювач абсолютно безпечний, переконує продавець Юрій Салашний.

"Є певний обмежувач. Ось ви його відчуваєте. Все – далі просто не лізь. Це так – якщо раптом впала вилка або ложка, щоб туди відразу не влучила. Тобто – це міф. Руку вам не з'їсть по лікоть. Дітям безпечно", – каже він.

Але такий подрібнювач коштує близько п'яти тисяч гривень. Підходить тільки для квартири. У приватному будинку, де вигрібна яма замість каналізації, навіть перемелені відходи гниють і смердять. Але якщо приправити залишки обіду спеціальними мікробами – вийде добриво.

Реклама

Анна Харакоз робить компост прямо в своїй квартирі. Потрібні тільки спеціальне відро і ось така недорога присипка. З нею обрізки перебродять в десять разів швидше.

"Пахне дуже приємно. Ми це все присипали. Можна трішечки змочити водою, якщо це у вас сухі продукти. Якщо це кавун або щось таке, звичайно, змочувати немає необхідності. Далі ми придавили і закрили герметично кришкою", – розповідає вона.

"Сьогодні" перевірили – запах залишається під цією кришкою.

Удвох з чоловіком Анна збирає відро за півтора місяці. Далі – закопують його в клумбу біля будинку. Такий компост – відмінне добриво для квітів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як на Полтавщині на трасах збирають сміттєвий "врожай". Найбільше сміття комунальники збирають на стоянках габаритного транспорту.

Також ми писали, що українці бувають настільки байдужими, що іноді готові жити в безладі. Як приклад – багатоповерхівки, де є сміттєпроводи. Мешканці лінуються виносити сміття на вулицю, забивають ним трубопроводи і скаржаться на антисанітарію в під'їздах.

Тим часом шведи перетворили збір сміття в спорт. Новий фітнес-тренд – поєднання спорту і суспільно корисної роботи. Сміття, яке зібрали плоггери потрапить в сміттєві баки, а потім – на переробку або спалювання.