Масове отруєння у Львові: понад півсотні постраждалих, шестеро з них – діти

13 червня 2019, 16:36
Львівський ресторан "Червона рута" не був зареєстрований і працював самовільно

Всього постраждало 85 дітей. Фото: з відкритих джерел

В результаті масового отруєння у львівському ресторані "Червона рута" постраждали 55 осіб, з них шестеро – діти.

Як повідомила виданню "Фраза" головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Зоряна Стоцько, більшість з них й досі перебувають на лікуванні в інфекційній лікарні.

Реклама

"Ресторан закритий з 10 червня, надано припис для усунення недоліків та складено протокол для притягнення до адміністративної відповідальності. Поліція порушила кримінальне провадження за даним фактом", – повідомили у львівській міськраді.

Також стало відомо про те, що напередодні, 12 червня, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заслухала інформацію від керівництва Держпродспоживслужби і Львівського лабораторного центру. Зокрема, стало відомо про те, що заклад не був зареєстрований і працював самовільно.

Також у ході перевірки були зафіксовані значні порушення в приготуванні страв, а в усіх досліджених кулінарних виробах виявили хвороботворні бактерії.

Реклама

Нагадаємо, перше масове отруєння в "Червоній руті" сталося 7 червня, після чого ресторан продовжив роботу, і в неділю в ньому відгуляли ще чотири банкети. Тим часом в Ковелі Волинської області поліція розслідує отруєння в одному з місцевих кафе, в результаті якого було госпіталізовано 12 осіб, серед яких двоє дітей. Інцидент стався 7 червня на хрестинах.

Раніше, в квітні, сталося масове отруєння дітей в Хмельницькому. Тоді з попереднім діагнозом гастроентероколіт в лікарню потрапили 28 малюків.

Як повідомляла Державна служба України з надзвичайних ситуацій, в літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

Реклама

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Фахівці-епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, не знайомих з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.