Музей пивоваріння у Львові: історія та легенди пінного напою

27 січня 2015, 08:14
Єдиний в Україні музей пивоваріння знаходиться на території знаменитої Львівської пивоварні

<p>Фото: Т. Самотий</p>

Реклама

У напівпідвальних залах, що на вул. Клепарівській, 18 знайдуть віддушину не тільки любителі пива, для яких передбачена дегустація, а й цінителі старовини.

За традицією, екскурсія починається з історії пивоваріння. Виявляється, пиво почали готувати ще стародавні шумери (зараз це територія сучасного Іраку). Про це свідчать різні копії історичних знахідок і "документів" в експозиції музею.

Але, за словами екскурсовода там воно, не прижилася, і через тисячі років подорожей знайшла вірних прихильників серед скандинавів, кельтів і слов'ян.

Реклама

Варили пиво і в стародавньому Єгипті: в раціон людей, які будували піраміди, кожен день входило два-три глечика пива, хліб і часник. Звичайно, як жартує екскурсовод: "Їм не вистачало українського сала, тоді б і піраміди були, напевно, вищі". Для наочного підтвердження тут представлені фігурки древніх пивоварів – копії з безцінних оригіналів, що зберігаються в різних музеях світу.

"Засвітилося" пиво і в знаменитому Кодексі вавилонського царя Хаммурапі. Як розповідає екскурсовод, згідно з цими законами, для недобросовісних виробників пива була уготована "демократична" кара: хто розбавляв пиво водою, міг вибрати між смертю через потоплення в бочці з зіпсованим напоєм, або ж поглинати її вміст до настання смерті. Можливо, від цього і відбулося вислів: "губить людей не пиво, губить людей вода".

У Львові, як виявилося, першими почали варити пиво монахи "Ордену єзуїтів", і його якості не було рівних. Тут ми зустрічаємо манекени варників пива у чорних сутанах, які ведуть облік і дегустують хмільний напій.

Реклама

Також в музеї можна почути легенду про знаменитого пивовара Роберта Домса-молодшого, який закохався у свою служницю Зосю і поїхав з нею закордон. До числа обов'язків Зосі було приносити йому "гальбу" свіжого пива з самого ранку. Очевидно, дія напою і посприяла закоханості господаря.

Також тут знаходитися колекція скляних пляшок з вибитими на склі фірмовими логотипами, етикеток, кухлів і келихів, різні ваги і пристосування, пристрої для розливу пива та миття келихів. Бажаючі можуть подивитися невеликий фільм про історію пива і приготування.

Одним з найцінніших у музеї вважається кваліфікаційне свідоцтво пивовара, виписане в 1796-му році Львівським магістратом. У ньому сказано, що 61-річний Франц Гарднер середньої статури зі світло-коричневим волоссям (в той час фотографій не було, тому максимально детально описувався словесний портрет), успішно пройшов курс навчання. Колегам рекомендується йому допомагати.

Музей пивоваріння працює всі дні з 10.30 до 18.00, крім вівторка. Вартість квитка для повнолітніх з дегустацією – 20 гривень. Без дегустації – 10. Екскурсії проводяться для груп від семи чоловік. Початок екскурсій о 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30, 17:30.