Ми – українці: гагаузи поділилися рецептом щастя

13 листопада 2019, 12:57
Сьогодні побували в громаді, чиї предки переселилися в Україну близько 200 років тому

/ Фото: Сьогодні

"Сьогодні" продовжують цикл матеріалів "Ми – українці". У нашому черговому матеріалі – розповідь про гагаузів. Україна – друга країна після Молдови, де компактно проживають представники цього народу.

Журналісти побували в гагаузькому селі Виноградівка, в Одеській області. Тут ми познайомилися з чабаном Іваном Таушанжі. Збираючись на роботу, Іван зав'язує довгий пояс.

Реклама

"Коли важке піднімаєш, він захищає, тримає тебе з усіх боків", – пояснив Таушанжі.

Іван вслід за батьком і дідом став чабанам. Одягатися на роботу для нього – цілий ритуал. Про папаху він говорить з особливою любов'ю.

"Не замерзнеш, тому що у неї з обох сторін – дві шкури, вона непробивна виходить. Ось! Справжній гагауз!", – каже, надівши папаху, Іван Таушанжі.

Його предки-гагаузи оселилися в Одеській області близько 200 років тому.

"Ми їдемо до мене на фазенду, це моє домашнє господарство", – каже Іван.

На фермі – кози та вівці, всіх треба нагодувати і напоїти.

Реклама

"Це ще тато, ще дідусь говорили – якщо овечка є, з голоду не пропадеш. Овечка завжди прибуткова. І шерсть, і молоко і ягня", – каже житель Виноградівки.

Іван Таушанжі зізнається – без допомоги односельців не впорався б.

"В основному приходять друзі, товариші, сусіди і допомагають. Я теж їм, звичайно, допомагаю ", – розповідає Іван.

Після відвідин господарства Іван готує частування для помічників. У дворі, в 50-літровому казані, з ранку стоїть каверма – національна страва з баранини, приправлена спеціями.

"Тут три барана, тут чисте м'ясо, кісток немає. Це треба вміти робити, просто так рідко хто його зробить якісно", – пояснює Іван Таушанжі.

Каверма в сім'ї – щоденна страва, тому що вважається корисною.

Реклама

"Спробуйте, і скажіть, що це таке. Вперше їсте? Згадайте бажання! Вона не схожа ані на телятину, ані на свинину, і смачна дуже", – похвалив чабан свою страву.

Журналістам "Сьогодні" каверма сподобалася – м'ясо, дійсно, тане в роті, ми навіть попросили добавки.

До Івана заходить в гості брат, і чоловіки згадують: раніше, за часів їхньої молодості, мало хто знав про гагаузів.

"Був хлопчина, служив в Болграді, і він написав листа: тут є очерети, ондатри і гагаузи. Вони думали, що ми звірі якісь", – згадує Микола Таушанжі.

Говорити про народ почали після здобуття Україною незалежності. Тепер гагаузьку мову вивчають і в школі.

"Намагаємося нашу національність підтримати, зберегти", – пояснює Іван Таушанжі.

За сімейним столом діляться своїм рецептом щастя.

"Щастя – коли благополучно все, коли все йде своєю чергою. Порозуміння між чоловіком і дружиною, дітьми, допомога один одному", – каже Іван і його дружина.

Наступний матеріал з циклу "Ми – українці" буде присвячений албанцям, які проживають в Україні.

Дивіться у програмі "Сьогодні" 13 листопада о 19:00.

Нагадаємо, що в першому випуску цього спецпроекту ми розповіли про життя греків в Україні, які вважають своєю столицею Маріуполь .