На Волині кіт ціною свого життя врятував дитину

1 вересня 2017, 14:10
Отруєння грибами дуже складно вилікувати, нерідко воно призводить до смерті

Після дегустації грибів кошеня загинуло. Фото: mykoshka.ru

В одному із сіл Горохівського району 55-річна жінка разом зі своєю п’ятирічною онукою у власному саду зібрали гриби, зовні схожі на шампіньйони. Приготувавши страву, вони поснідали нею наступного дня і почастували кошеня.

"Приблизно через дві години дівчинка помітила, як кошеняті стало зле: з рота йшла піна, почалися судоми. За кілька хвилин кіт помер. Тоді бабуся усвідомила, що гриби на тонкій ніжці зовсім не печериці і звернулася до медиків", – повідомляє Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Реклама

Лікарі, прибувши до місця виклику, зафіксували у постраждалих легке нездужання і нудоту. Обом пацієнткам промили шлунки і, в стані середньої тяжкості, госпіталізували до однієї з лікарень Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

За інформацією рятувальників ДСНС, отруєння грибами дуже складно піддається лікуванню. Адже головна небезпека грибів – це токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які в них містяться.

Реклама

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовипускання, пронос, розвиток серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду грибів, віку і стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Реклама

Біль і напади блювоти повторюються кілька разів через 6-8 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Щоб уникнути отруєння:

  • Купуйте гриби тільки у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, особливо уникайте стихійних ринків.
  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі; "Печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба – білого кольору.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці гриби потрібно кип'ятити 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злити. Тільки тоді гриби можна далі варити або смажити.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, людей похилого віку та вагітних жінок.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервації з грибів можуть викликати ботулізм.

Перша допомога при отруєнні грибами:

  1. Викличте "Швидку"
  2. Негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викличте блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

Нагадаємо, нещодавно в дитячому таборі відпочинку "Білий орел", що на Львівщині, отруїлися діти.