На Закарпатті п'ять поколінь родини відроджують стародавні традиції виноробства

6 квітня 2017, 12:06
Вино зберігається в підвалах, яким вже понад 400 років

На Закарпатті вже п'ять поколінь родини відроджують стародавні традиції виноробства. Напій витримують в 400-річних підвалах в дубових бочках. Всіма етапами виробництва займаються тільки члени родини.

У господарстві родини Василя Надя – два гектари виноградників. Розташовані вони на схилі гори – ближче до сонячних променів. А сонячний напій нового сезону можна буде спробувати тільки в листопаді.

Реклама

"Батько проводить час на виноградниках, я працюю частіше з винами, мама або дружина проводить час частіше з гостями – нашими туристами", – говорить Василь, молодший син.

"Намагаємося повертати ті старі методи, прості, класичні старі методи. У кожній бочці живе вино. Це треба так розуміти. І найкраще, найдобріше відчуваю вино в дубових бочках", – уточнив Василь, винороб.

Дубові бочки винороб виробляє самостійно. Але більше Василь пишається своїми підвалами часи Австро-Угорщини. Їм вже понад 400 років. Приміщення мають унікальну природну мікрофлору зі спеціальної винної цвілі. Температура тут – 12 градусів. У такій атмосфері дозрівають 14 сортів вин.

Реклама

Туристи можуть побачити, як дозріває сонячний напій і спробувати цікаві екземпляри з винної карти.

"Коли ми зайшли до цих льохів, вона сказала – тут довго не можна перебувати. Воно тут живе. Таке ставлення – це душа. Люди вкладають душу, це енергетика", – поділилася Людмила, туристка з Вінниці.

Туристам пропонують вина до п'яти років витримки. А в глибині підвалів Василь Надь зберігає свій "винний архів" для особливих родинних подій.