Одеситки готують для армії пасту із сала

13 січня 2015, 04:18
Страву "тестують" на пацієнтах військового госпіталю

Волонтери нагодують солдатів домашньою їжею. Фото: facebook.com

В Одесі з'явилася "кулінарна сотня", яка має намір забезпечувати смачною і поживною їжею бійців української армії. У нової організації вже є безліч смачних ідей, які готові реалізувати небайдужі одесити під слоганом: "Одеса-мама – Одеса таки годує!".

Як дізналася "Сегодні", волонтери забезпечуватимуть домашньою їжею бійців 28-ї механізованої бригади, 18-го батальйону територіальної оборони і національних гвардійців Одеської області, які перебувають у зоні бойових дій. А по можливості – і військовослужбовців з інших регіонів. "Одного разу мені зателефонував боєць із Красногорівки і сказав, що півроку не їв борщ. Ми почали рахувати, скільки порцій треба, і виявилося, що борщ потрібен для 650 осіб! Ми дуже хочемо нагодувати всіх, а не тільки одеситів. Адже зараз немає своїх або чужих", – розповіла "Сегодня" ідейний натхненник одеської "кулінарної сотні", волонтер Далія Северин.

Реклама

ВСЕ БУДЕ ЧАСНИКОВО. Спеціальне меню для військових ще розробляється, але вже є страви, які обов'язково до нього увійдуть. Наприклад, гороховий суп з копченими ребрами, сметаною і сухариками. А коронною стравою одеської "кулінарної сотні" стане паста з перетертого сала з часником і зеленню. Кожну баночку з цим делікатесом волонтери підписують: "Сало з часником від дівчат з перцем", "Сало від сотні дає сотню сил", "Все буде часниково". Займаються активісти і вітамінізацією військових, виготовляючи для них "вітамінні стаканчики" з медом, горіхами, курагою і чорносливом.

Складати смачний і корисний раціон сотні допомагають військові, домогосподарки і професійні кухарі. Так, кулінари двох одеських ресторанів вже виявили бажання попрацювати в неробочий час заради допомоги військовим. За словами кухаря Олексія Костенка, ініціатива волонтерів дуже корисна, адже військові потребують домашньої їжі. "Їм потрібні м'ясо, печеня, плов, борщі, а не бутерброди з хліба з майонезом", – підкреслив співрозмовник.

Поки активісти працюють на дому, але вже до кінця тижня планують перейти в нове і просторе приміщення, що охороняється, де зможуть розміститися 50 осіб. Працювати волонтери-кулінари мають намір у три зміни. Перша готуватиме вранці та вдень, а друга ввечері. Третя зміна робитиме заготовки і допомагатиме прибирати на кухні.

Реклама

Перш ніж відправити домашні обіди на Схід, одеські волонтери тестують їжу на пацієнтах військового госпіталю, де взяли шефство над корпусом психіатрії. "Піддослідні" – 30 поранених солдатів – є головними консультантами і порадниками у виборі продуктів і страв. "Солдати в захваті від такої ініціативи і кажуть, що так смачно їм ще ніколи не готували", – зізнаються кулінари і обіцяють ретельно стежити за чистотою на кухнях і регулярно консультуватися із санітарно-епідеміологічною станцією. Вступити до лав сотні можуть всі охочі, при собі головне мати довідку від лікаря. Під час медичного обстеження необхідно здати низку аналізів на наявність кишкових паличок і пройти обстеження у дерматолога. Втім, допомогти можна і без перевірок, адже волонтерам потрібні не тільки вільні руки, але і продукти, посуд та устаткування. Детальніше дізнатися про потреби "кулінарної сотні" можна в соцмережах, на сторінці активістки і "Волонтерської сотні Далії Северин".