Форель, дунайський лосось і харіус європейський – популяцію королівської риби відновлюють у гірських річках Буковини. Попит на такі делікатеси – чималий. Замовляють їх ресторани по всій Західній Україні і половина великих торговельних мереж країни. "Сьогодні" побували на єдиному в Україні державному форелевому господарстві – випитували секрети вирощування мальків. А ще дізналися, чим корисна річкова риба і як її готувати.
Маленькі рибки плавають в басейнах з чистою проточною водою. Її навіть пити можна. Знімальна група "Сьогодні" – на єдиному в Україні форелевому заводі, де піклуються про відновлення лососевих у гірських річках. Тому тут умови максимально наближені до природних.
Останні 5 років рибоохоронна галузь активно відновлює популяцію струмкової форелі в гірських річках. Фахівці щорічно випускають понад 150 тисяч мальків.
Виживає в природі лише половина. І виростити цих риб вкрай складно.
"Щоб все було нормально – тут мають всі технологічні процеси відповідати повністю. Всі. Тут і вода, температурний режим, проточність води та інші чинники", – говорить Олексій Роман, директор державного "рибоводного форелевого заводу "Лопушно".
Директор заводу вважає, що в гірських річках Буковини підростає вже чверть мільйона особин форелі, яких вони випустили. Ловити цю рибу заборонено. Можна тільки придбати.
Як зізналися "Сьогодні" підприємці, які розводять форель – один кілограм оптовикам продають по 160 гривень. У роздріб – дорожче, до двохсот п'ятдесяти. І з рестораторами в Чернівцях домовилися знизити ціну до мінімальної, щоб привчити українців споживати королівську рибу.
"Офіційний рівень споживання зараз десь на позначці 12 кілограмів на людину на рік. А рекомендації ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН ред.) складають близько 20 кілограм", – говорить Ярослав Бєлов, голова Державного агентства рибного господарства України.
В одній рибі – достатньо ОМЕГА-3 кислот, фосфору, кальцію, вітамінів А, D і В12.
Ці компоненти впливають на обмін білків, жирів і холестерину в організмі людини і покращують засвоєння глюкози. Щоб отримувати всі необхідні вітаміни та мікроелементи і відчувати себе здоровим, молодим, дієтологи радять їсти таку рибу як мінімум двічі на тиждень.
"Не смажити в клярі і не смажити в кукурудзяній муці. Краще запікати, відварювати і робити юшку, притушувати з овочами", – радить дієтолог Наталя Бочарова.
Секрет здорового рецепту від дієтолога Наталі Бочарової – в тому, щоб перед приготуванням форель замаринувати. Це зменшить в рибі кількість кінцевих продуктів гликации, тобто тих, які призводять до старіння організму.
"Додати розмарину, бурштинова кислота розмарину це чудовий антивіковий продукт. І з лимонним соком, який покращить травлення. Ідеальна вечеря – форель і салат з зеленню", – говорить експерт.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати сибаса з овочами в духовці. "Сьогодні" також ділилися рецептом рибних стейків з медом і гірчицею.