Свиняча чума на Буковині: стало відомо, чи загрожує небезпека людям

6 березня 2018, 18:03
Журналісти з'ясували, як перевіряють м'ясо на чернівецьких ринках

Скріншот

У двох районах Буковини через африканську чуму свиней був оголошений карантин, при цьому в обласному центрі на ринках спокійно торгують свининою.

Журналісти "Сегодня" з'ясували, чи існує небезпека в м'яс, яке продається і чи не торгують в місті зараженою свининою.

Реклама

Як виявилося, свиняча туша перед тим, як потрапити на прилавок, повинна витримати дві експертизи. До продажу допускають лише м'ясо і сало з довідкою від ветеринара, а на самому ринку ретельно перевіряють всі компоненти – від нутрощів до голови, і, якщо свинина відповідає вимогам – ставлять спеціальні штампи.

"Розрізаємо і оглядаємо всі лімфовузли, чи не збільшені вони, чи немає крововиливів. Тому що при інфекційних хворобах, а особливо при африканській чумі, лімфовузли змінені", – пояснила Дарина Лотоцька, лікар-ветсанексперт лабораторії Калинівського ринку в Чернівцях.

У свою чергу, продавщиця м'яса на цьому ринку запевняє, що після спалаху чуми покупців стало трохи менше, але люди все одно приходять, незважаючи на свої побоювання.

Реклама

"Вчора жінка приходила, хотіла 20 кг м'яса. Але каже: "Боюся, тому що чума". А я їй кажу, що – ось, експертиза, ходімо, перевіримо ще раз. Та й все, жінка набрала і пішла", – розповіла Світлана Агатій, що торгує на ринку.

Тим часом, в обласній держспоживслужбі запевняють, що на легальні ринки уражене чумою м'ясо не потрапить, але радять просити у продавців супровідні документи, і нічого не купувати на стихійних базарах.

"Жодна служба не несе відповідальності за те, що продається на стихійних ринках", – зазначив голова управління Держспоживслужби в Чернівецькій області Олександр Александрюк.

Реклама

Тим часом, в карантинній зоні вірусу африканської чуми залишаються два райони – Новоселицький та Глибочицькій: заборона на вивіз свинини звідси накладена до кінця березня.

Варто додати, що з тих пір, як АЧС була виявлена на Буковині, ветеринари спалили понад дві тисячі свинячих туш.

Відзначимо, що в Одеській області за 2017-ий рік було зафіксовано 7 спалахів африканської чуми (в 2016-му було 23), що стало причиною колосальних фінансових втрат для фермерів.

Тоді обласна влада запропонували посилити боротьбу зі стихійною торгівлею та підключили до цього завдання поліцію і громадськість, а фермерам порадили не поїти тварин водою з річок, регулярно чистити вольєри і свинарники, кип'ятити харчові відходи, перш ніж годувати ними тварин.

Також ми писали про те, що африканська чума дісталася до львівських свинок.