У Дніпропетровську виробники економлять на борошні і грішать добавками

17 вересня 2014, 15:07
Хліб навіть з нешкідливими добавками шкідливий для організму

Щодня в Дніпропетровську випікається понад двохсот тонн хліба. Фото: pionertur.ru

У Дніпропетровську ціни на хліб почали нагадувати Уолл-Стріт в найгірші кризові часи. "Котирування" на хлібобулочні вироби ростуть не гірше, ніж на біржі – так, якщо місяць тому за молочний батон в магазинах дніпропетровцям доводилося віддавати 3,80 грн, то зараз – вже цілих п'ять гривень. Стабільна "котирування" залишається лише на соціальний хліб – до 3,5 грн. "Сегодня" з'ясувала, що впливає на вартість продукту №1 і з чого ж насправді зроблений наш хліб.

ЕКОНОМЛЯТЬ НА БОРОШНІ. Простому обивателю важко зрозуміти, що насправді вимішують у величезних чанах на хлібозаводах. За словами колишнього технолога Ольги Пасічник, якщо якість хліба сумнівно – швидше за все недобросовісний виробник заощадив на виробництві. "Якість хліба прямо залежить від борошна. Щоб заощадити, борошно вищого сорту можуть змішувати з борошном нижчої якості, а іноді грішать ще й харчовими добавками", – говорить експерт.

Реклама

За її словами, багато залежить і від виробника борошна – великі мукомольни не дозволяють собі "хімічити" і, як правило, дотримуються технології до кінця. Наприклад, дають борошні відлежатися і висохнути перед відправкою на хлібозавод. Таке, на перший погляд, просте правило помітно покращує смак хліба. "Але цього правила не завжди дотримуються, адже виробник зацікавлений якнайшвидше збути продукцію, – каже технолог. – У цьому немає нічого кримінального, набагато гірше різні харчові добавки, хоча і багато з них цілком законні".

До слова, добавки в хліб без зусиль можна купити в інтернеті. Судячи з опису продукту, вони не тільки покращують смак, але і збільшують об'єм буханця. "Ці добавки використовують навіть в Європі, вони дозволені, – розповідає менеджер з продажів однієї з таких фірм Марина Хиленко. – Так, існують добавки з солодовим екстрактом плюс емульгатори, стабілізатори, регулятори кислотності".

За словами менеджера, є й такі добавки, які дозволяють довше зберегти хліб. Хиленко зізнається, що серед їхніх клієнтів – в основному міні-пекарні. А ось на великих хлібозаводах запевняють – на харчові добавки у них табу. Кажуть, що "домішки" несприятливо позначаються на здоров'ї споживачів і є такий продукт довго не можна. "А ви спробуйте місяць харчуватися тільки хлібом з добавками – у вас заболить шлунок, – кажуть на найбільшому міському хлібозаводі. – Нам це не вигідно, адже можемо втратити довіру покупця. А от маленькі пекарні часто беруть не просто муку, а вже готові суміші для випічки хліба. Це швидко, смак начебто краще, але це всього лише ілюзія якості".

Реклама

Сумніваються в нешкідливості добавок і медики. За словами лікаря дитячої обласної лікарні Ганни Ткаченко, хліб навіть з нешкідливими добавками не так уже й безпечний для організму. "Потрібно завжди читати склад на упаковці, якщо купуєте запакований хліб, – радять лікар. – У мене чимало випадків, коли після м'якою і недешевої булочки з пекарні батьки приводять дитину з моторошною алергією. І це результат використання добавок".

АЛЬТЕРНАТИВА. Від недовіри до якості продукту багато городян починають випікати хліб самостійно. Кажуть, виходить і дешево, і смачно. Мешканка Дніпропетровська Ельміра Міхедова вже п'ять років пече хліб удома. За словами жінки, він виходить дуже смачним і дешевим. "Ми в родині більше любимо білий хліб і печу я його в духовці, – розповідає жінка. – Все що потрібно, це мука, трохи вершкового масла, цукор, сіль, дріжджі і тепла вода. За кілька годин хліб готовий, і він смачний на другий і третій день. Собівартість не рахувала, але кілограма борошна вистачає майже на два тижні".

На думку жінки, якість магазинного хліба залишає бажати кращого. Він або підозріло довго свіжий, або швидко пліснявіє і починає дивно пахнути. "І немає в ньому того домашнього, свіжого смаку, він сильно кришиться і не виходить нарізати акуратні шматки", – додає Ельміра Міхедова.

Реклама

До слова, всього в Дніпропетровську працюють п'ять великих хлібозаводів і більше 20 міні-пекарень, які в добу випікають понад двохсот тонн хліба. Як розповіли в прес-службі обладміністрації, дотримання держстандартів – справа виробника і показник його ставлення до своєї репутації.

Цього року на полях області зібрали хороший урожай зернових – тільки ранніх зернових аграрії намолотили близько 2,4 млн тонн. До слова, щоб зібрати таку кількість зерна, на полях працювало понад три тисячі комбайнів. "Урожайність цього року склала 30,4 ц/га, що перевищує показники 2013 року, коли намолотили 29 ц/га", – зазначили в прес-службі Дніпропетровської обласної адміністрації.