У Харкові фермери пропонують молоко і м'ясо з села – онлайн

24 червня 2014, 09:05
Фермери самі роблять сир і готові доставити свіжу птицю

Фото:Фермери пропонують свої товари замовляти онлайн.

Харків'янам пропонують молочні та м'ясні продукти з села онлайн. У Мережі існують десятки сайтів, на яких постачальники і фермери рекламують свої товари, гарантуючи не тільки якість і смак, але і користь від домашніх продуктів. "Сегодня" з'ясувала, звідки везуть онлайн-товари і в скільки їх оцінили (див. інфографіку).

Як виявилося, на деяких сайтах під маркою екопродуктів з села продають товари, які неважко відшукати на прилавках магазинів, причому дешевше. Онлайн-консультанти пояснюють це тим, що харків'яни поки не звикли до закупівлі продуктів через інтернет і не так активно роблять замовлення, тому в ціновій політиці вони не можуть конкурувати з супермаркетами.

  Але є в Мережі і бізнесмени, які постачають м'ясо і молочні продукти, вирощені і зроблені своїми руками. Так, три роки тому Віктор Колодяжний вирішив обзавестися власною фермою по типу закордонних, яку побудував у селі Верхня Орілька Первомайського району. Тепер чоловік може похвалитися чималим господарством в 100 гектарів з 400 козами і 200 вівцями.

"У нас є і автоматизована роздача кормів, і доїльні апарати, після чого молоко розливається по пляшках або ж відправляється на переробку. З тваринами справляються дві доярки, а сир я роблю своїми руками. У середньому удій – 200 літрів на день", – розповідає Віктор Колодяжний, ручаючись за якість своєї продукції.

Продаючи козяче молоко і сир, фермер готовий надати покупцям наявність щеплень у тварин і їх паспорти, проте документів на торгівлю молочною продукцією у нього поки немає. За словами фермера, право на реалізацію тільки одного виду молочного продукту обійдеться йому в кілька десятків тисяч гривень, та продажу молока вартість сертифіката навряд чи окуплять.

А ось програміст Андрій Пересічанський з села Ольховатка Балаклійського району готовий безкоштовно привезти в будь-який куточок області курятину і перепілок, яких вирощує самостійно.

  "Все починалося з бажання годувати дітей натуральними продуктами. Тому ми працюємо тільки в роздріб, щоб покупець знав виробника, і я до сих пір особисто привожу людям замовлення, – розповідає Андрій. – Зараз у нас є близько 600 курей і 400 перепелів, яких вирощуємо обмеженими партіями. Всі вони різного віку, щоб птах не переростала і на стіл людям не потрапляло старе м'ясо ".

Пояснюючи відсутність документів на торгівлю, Андрій запевнив, що його ферма – особисте підсобне господарство, яке не обкладається податком. А у його постійних клієнтів претензій до якості не виникає.

Вершки – 40-42 грн / кг *

Сметана – 10-15 грн / кг *

Сир – 14-30 грн / кг *

* – Залежить від жирності

Масло – 45-50 грн / кг

Козяче молоко – 14 грн / л

Сир з козячого молока – 51 грн / 0,5 кг

Сир з цілісного козячого молока – 60 грн / кг

Качка – 45 грн / кг

Курка – 40 грн / кг

Перепели – 90 грн / кг

Свинина, яловичина і м'ясо нутрії – по 60 грн / кг

Сало – 45 грн / кг

Яйця перепелині – 15 грн/20 шт

Яйця домашні – 15 грн/10 шт



  ДЛЯ ТОРГІВЛІ ПОТРІБНА ЕКСПЕРТИЗА

Реклама



Фермери Харківської області запевняють: на виробництві дотримуються усіх санітарних норм, а виготовлені молочні або м'ясні продукти їдять і самі. Однак санлікарі та ветінспектори все ж радять купувати лише перевірені товари.

"Все м'ясо і молочна продукція, які продаються, повинні пройти обов'язкову ветеринарно-санітарну експертизу і супроводжуватися ветеринарним свідоцтвом форми № 2. Крім того, необхідно дізнатися, де вирощують, обробляють ці продукти і де відбувається забій ", – пояснює головний держінспектор ветмедицини області Геннадій Піщанський.

Продаж продуктів в Мережі експерт прирівнює до вуличної торгівлі, проте штраф за неї не передбачений. Незважаючи на користь домашніх продуктів, головний державний санлікар Харкова Ірина Зубкова все ж радить утримаються від таких покупок, внаслідок яких можна заразитися сальмонельозом і гельминтозом.