На Харківщині знайшли сибірську виразку

25 березня 2016, 21:28
Всі, хто їв свинину, тепер під наглядом медиків

Сибірську виразку в свинині знайшли в одному з господарств у Харківській області. До цього власник пригостив м'ясом рідних і сусідів. А через кілька днів у ветслужбі встановили – продукт інфікований.

На цій вулиці в Чугуєві житель приватного сектора близько семи років вирощував свиню. Тварина, за словами господаря, була здоровою. Тільки перестала давати потомство.

Реклама

Тоді чоловік відправив свиноматку на забій. М'ясом пригостив сусідів.

"Свіжина, підсмажили, поїли, все м'ясо було шикарне, всі органи були хороші, печінка, легені, лімфатичні вузли", – сказав Олександр Гребенчук, житель Чугуєва.

Підозру викликала лише помітно збільшена селезінка тварини. Хоча і з запізненням, чоловік відвіз залишки свинини у ветслужбу.

Реклама

"Так вийшло, що на наступний день мені сказали, що є позитивна реакція на сибірську виразку. Я в шоці, звичайно, був. Звідки це все?", – обурено запитує Олександр Гребенчук.

"Вилучено 119 кілограм м'яса та сала, які були у 17 людей. Основне розповсюдження було у сусідів і друзів власника цієї тварини", – зазначив Максим Кривогуз, начальник управління ветеринарної медицини Чугуївського району.

Всі, хто їв свинину або навіть просто зберігав її в холодильнику, – тепер під наглядом медиків.

Реклама

"Абсолютно здорові всі, ніяких скарг не пред'являють, але будемо ходити щодня до кінця інкубаційного періоду. Може, нашкірне бути, може, через легені, це контакт з тваринами, через шкіру, через шерсть. Тоді вже легенева йде – це пневмонія розвивається", – уточнила Римма Трофименко, лікар сімейної медицини.

Перевіряють і всіх домашніх тварин.

Місцеві жителі сподіваються, що експерти помилилися. Але ветслужба вже повідомила про ситуацію у всі райони. Мешканців просять стежити за здоров'ям своєї худоби і робити аналіз м'яса.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".