В Одеській області – карантин через чуму свиней

20 березня 2016, 19:35
На двох ринках області заборонили продавати свинину

Фото: rk.gov.ru

У Роздільнянському районі Одеської області виявили вірус африканської чуми у свиней. Перший випадок зафіксували 17 березня, після летального результату однієї особини. З села Миролюбівка труп тварини відправили до Києва на експертизу, де і з'ясували причину смерті. Як повідомляють в прес-службі Роздільнянської РДА, на даний момент заражені вже 36 тварин в шести домашніх господарствах області. Всі виїзди і в'їзди в село, яке стало джерелом хвороби, закрили, а на в'їздах встановили два карантинних пости.

Замначальника Головного управління ветеринарної медицини в Одеській області Сергій Гавура розповів "Сегодня", що карантин триватиме 40 днів.

"На весь цей період заборонено торгівлю свининою в першій і другій зонах (на Роздільнянському та Кучурганському ринках. – Авт.). З питання провели нараду надзвичайної комісії в ОДА. Відповідні служби злагоджено працюють над усуненням проблеми", – зазначив Гавура. І дав кілька рекомендацій для споживачів м'яса.

"Не тільки в період карантину, а й в інші пори одеситів і жителів області варто уважно підходити до вибору м'яса: брати продукцію тільки там, де є контроль якості – в перевірених місцях, в супермаркетах, на ринках, де вам зможуть пред'явити документи про здоров'я тваринного. Ні в якому разі не можна купувати м'ясо на стихійних базарах або з землі", – продовжує Гавура.

За словами голови Одеської обласної асоціації фермерів Григорія Афанасьєва, чума – це захворювання, яке поширюється серед домашніх тварин, що контактують з дикими.

"Фермери вкладають власні кошти в виробництво, і подібні проблеми виникають вкрай рідко, як правило, з вини ветеринарних служб. Ми б хотіли, щоб держбюджет передбачав витрати на профілактичні процедури", – поділився з нами Афанасьєв.

А декан економічного факультету Одеського аграрного університету Василь Попович зазначає, що виникла проблема вплине на ринок свинини в області (фермери продадуть продукцію дешевше), але ціна на м'ясо в обласному центрі при цьому не впаде. "Ситуація налагодиться, але протягом кількох десятків років в цих районах не можна буде займатися виробництвом свинини", – додає експерт.