В Ужгороді вчений перетворює вуглекислий газ на їжу

12 березня 2019, 14:32
Розробкою українця вже зацікавилися провідні вчені світу

В Ужгороді професор і доктор хімічних наук Василь Гомонай перетворює вуглекислий газ на їжу. Заради такого результату чоловік працював майже 40 років.

Винахід стане в нагоді насамперед під час подорожей в космосі, а розробкою вже зацікавилися провідні вчені світу. Зараз на стендах Ужгородського національного університету, де викладає чоловік, можна побачити понад 20 патентів і авторських свідоцтв. Найважливішим із своїх досягнень вчений вважає так звану формулу їжі замкнутого циклу, адже це – головний підсумок майже 40-річних досліджень.

Реклама

"Все, що ми їмо – білки, вуглеводи у що перетворюється? Перетворюється в СО2 і воду: вуглекислий газ і вода. І ось тепер завдання – як з вуглекислого газу, з води знову отримати ті продукти органічні, щоб можна було їсти", – розповів "Сегодня" Василь Гомонай.

В ході експериментів хіміку вдалося перетворити метан з органічних відходів на концентрований формальдегід. А вже з того на спеціальному обладнанні виділяють прості вуглеводи. Зокрема, фруктозу і глюкозу. Так само виводять інші поживні речовини.

Результати багаторічних досліджень вчений відправив колегам у французьку Сорбонну. Ті протягом двох років вивчали формулу українця. Завдяки їм розробка Василя Гомоная отримала шанс бути застосованою на практиці.

Раніше ми писали про те, як житель Дніпра змайстрував з підручних засобів чайний автомат, який може приготувати напій для найвишуканішої церемонії.

Реклама

А в Сумах студенти-винахідники створили їстівні пакети– за смаком вони як звичайна локшина