У Запоріжжі проводять незвичайний фестиваль: чим можна поласувати

15 вересня 2019, 12:06
Запорізький фестиваль домашньої консервації проходить вже вп'яте

Кулінарні делікатеси, кухарські секрети і рецепти. Все це – на запорізькому фестивалі домашньої консервації. Проходить він вже вп'яте і став всеукраїнським, тому що з'їжджаються майстри з багатьох куточків країни.

У цих банках – овочі і фрукти. Мабуть, Ларисі Хливнюк належить найоригінальніша ідея. "Патріотичні консерви" – вирізає звичайним кухонним ножем.

Реклама

"Особливо складно вирізати тризуб. Тут потрібно все по краях вирізати, щоб він залишився об'ємним", – ділиться учасниця фестивалю.

Поруч – Тетяна. Запрошує скуштувати її аджику.

Всі рецепти – власні, унікальні. Як ось цей – зелена аджика.

"Зелена аджика – це просто зелений гострий перець, часник, спеції, зелені трави і сіль. Ще я додаю волоський горіх", – розкриває секрети Тетяна.

Крім консервації на фестивалі сири, ковбаси, медові настоянки, варення з шишок і інша смакота.

Реклама

Популярний на фестивалі – сир з козячого молока. Вражає асортимент. У звичайних магазинах такого немає, переконує сировар Василь.

Пригощають на фесті домашніми винами і настоянками. Володимир, наприклад, пригощає справжньої грузинської чачею.

"Ми робимо чачу з винограду без дріжджів, без цукру, чистий виноград. Переганяємо спирти двічі. Очищаємо ще додатково", – розповідає Володимир Уастов, учасник фестивалю.

Роман і Ольга хваляться своїм варенням. Везли його аж з Тернополя.

Реклама

"У цій баночці близько 200 квіток кульбаби. Варення має дуже великі лікувальні властивості. Допомагає від кашлю, від алергії та інших хвороб", – розповідає господиня.

Їстівні на цьому фестивалі навіть картини. Художниця Ксенія замість фарби використовує каву.

"Техніку я називаю гризайлью. Ми використовуємо тільки один колір кави. Кавовий сам напій і все. Білим кольором виступає аркуш паперу", – каже Ксенія Доброчинська, художниця.

Три сотні учасників фестивалю консервації – і десять тисяч гостей.

"У цьому році до нас приїжджають екскурсії, які спеціально планувалися під наш фестиваль", – ділиться Наталя Бабенко, організатор фестивалю.

Гуляння триватимуть і сьогодні. Вистачить і на продаж, і спробувати, і передати армійцям на передову.

Між тем, з 12 до 15 вересня, у Львові проходить найбільша подія кавової індустрії – Lviv Coffee Festival. Фестиваль отримав нову локацію – LEM Station, що в старому трамвайному депо на вул. Вітовського, 57.

Також сайт "Сьогодні" підготував гід по заходах Києва у ці вихідні, багато з яких можна відвідати безкоштовно.