У скільки обійдеться великодній кошик в Одесі

7 квітня 2015, 06:55
Магазини розраховують на замовлення волонтерів, а одесити шукають, де можна заощадити

Одеські господині готують традиційні кошики, економлячи на всьому. Фото: artfilin.com.ua

До Великодня залишилося менше тижня, одні вже заповнили холодильник потрібними продуктами, а інші складають список покупок. От тільки ціни зараз мало кого втішають – з початку року вони істотно зросли. Втім, є і такі продукти, вартість яких впала. "Сегодня" дізналася, скільки коштуватиме великодній кошик одесита і де краще його наповнювати (див. інфографіку).

ЕКОНОМЛЯТЬ НА ЯКОСТІ. У переддень свята магазини підготувалися: між стелажами – безліч коробок і ящиків з кагором зі знижкою 15%, мішків з цукром і борошном, ціну на які знизили на 6%, солодощами. Цукерки "Корівка", наприклад, подешевшали на 8% і коштують всього 20 грн за кілограм. При цьому особливого ажіотажу поки немає. "Купують тільки найнеобхідніше і в невеликих кількостях: яйця, борошно, олію", – розповіла "Сегодня" співробітниця оптового супермаркету Олеся Федотова і додала, що покупці часто цікавляться українськими традиціями.

Реклама

"Торік розхапували плетені кошики, вишивані рушники по 50-100 гривень. Зараз інтерес до них залишився, тільки ціни на щось якісне кусаються: національні рушники з машинною вишивкою – понад 200 гривень! Тому продаємо дешеві – з великоднім принтом і свічки в пластикових лампадках", – зізнається консультант супермаркету.

Не помітили передвеликоднього ажіотажу ми і на міських ринках. Незважаючи на те, що покупців тут завжди багато, вони покупок майже не роблять, в основному – прицінюються. Продавцям доводиться буквально заманювати людей словами або подарунками. Наприклад, до купленого за 80-100 гривень м'яса в цьому році торговці вирішили безкоштовно видавати домашні соуси "за бабусиним рецептом". А ось ціна на гриби приємно порадувала: свіжі печериці на ринку у два з половиною рази дешевші, ніж у супермаркеті – всього 25 грн/кг.



У ФЕРМЕРІВ – ДЕШЕВШЕ. Альтернативу супермаркетам і магазинам можна знайти в приватних фермерствах. "Перед Великоднем замовив кілька кілограмів свинини у колеги по роботі – його родичі тримають невелике господарство у селі. Ціни – на 4-5 грн менші, ніж у магазинах, але зате все домашнє, свіже", – поділився досвідом покупець Олександр Бойчук. При цьому отоварюватися на сільських ринках не завжди вигідно – ціни не тільки не поступаються міським, але часом перевищують їх. Так, редис у селі коштує 40 грн за кілограм (у місті – 30), помідори – 50, а сир – 58.

Реклама

При такому стані справ господині стоять перед нелегким вибором між домашньою та магазинною паскою. Вартість однієї порції традиційних пасок (близько восьми штук по 600-650 г) обійдеться в межах 250 грн. При цьому паска власного приготування вийде трохи дешевша від магазинного. У свою чергу, приготування сирної паски (без випікання) обійдеться в 140 грн (з 1 кг сиру вийде дві паски). В обох випадках найдорожчими продуктами стануть горіхи (250 грн за 1 кг), ізюм (270) і цукати (200). Крім того, цього року важко знайти кондитерську присипку.

А ось наклейок та барвників для яєць – достатньо, хоч вони і не користуються великим попитом. Одесити готові відмовитися від яскравих фарб навіть заради невеликої економії. "У цьому році я вперше фарбуватиму яйця натуральними барвниками – у відварах цибулиння і буряків. Так і дешевше вийде, і без шкоди для здоров'я", – поділилася Аліна Радушная, яку ми зустріли в черзі в супермаркеті.

А її подруга Маргарита сказала, що буде економити на вині – відмовиться від магазинного на користь ринкового – розливного. "Магазинне нагадує розбавлені порошки, які й алергію можуть викликати", – каже дівчина.