Спалах чуми свиней на Дніпропетровщині: оголошено карантин

17 січня 2019, 20:13
Хворих тварин знищили

/ Фото: Сьогодні

В одному з районів Дніпропетровської області стався спалах африканської чуми свиней. Був оголошений карантин, а хворих тварин спалили. Місцеві жителі в розпачі – збитки від знищених тварин їм не компенсують.

Реклама

Журналісти "Сегодня" побували в карантинній зоні, щоб з'ясувати масштаби поширення вірусного захворювання.

Так, на в'їзді в селище Топіла встановили справжній блокпост, щоб не допустити поширення небезпечної хвороби. Тут встановили попереджувальні таблички.

При цьому всі, хто виїжджає за межі карантинної зони, змушені проходити дезінфекцію – через спеціальну рамку пропускають і пішоходів, і автомобілі, а пісок час від часу поливають спеціальним розчином.

Реклама

"Через кожні сім годин ми його поливаємо, оновлюємо", – розповів ветеринар Олександр Голуб.

Як стало відомо, перші симптоми африканської чуми у місцевих свиней помітили два тижні тому.

"Тварина не їла, ніде нічого, їй погано було. Блювоти були у неї. Викликали лікаря, приїхав. На другий день до нього подзвонив, каже, я вже нічого не зроблю, обкололи їх", – розповів місцевий житель.

Реклама

Пізніше на приватних подвір'ях майже одночасно загинуло півтора десятка свиней. Їх утилізували за всіма правилами – туші спалили і закопали на глибині два метри, а спеціальними розчинами обробили сараї. Були попереджені і сусідні села.

"Тільки будемо стежити, попередили людей, які заходи, проведемо інструктаж, щоб не поширити цей вірус, чи не перенести на іншу територію", – запевнив Іван Калашник, голова громади села Томаківка.

Тим часом, у райцентрі з початку тижня продажі свинини були припинені – її ніхто не везе через заборону.

"М'яса немає на базарі. – А давно немає? – Ось, з понеділка", – кажуть місцеві жителі.

Карантин був введений на 40 днів. У Держпродспоживслужби кажуть, що інфекцію в район могли занести або дикі кабани, або люди.

"Це саме та місцевість, де люди тримають свиней на продаж. До них приїздять перекупники з усіх регіонів, вони можуть проїхати і 100, і 200 кілометрів. І корми. Якщо корм десь закупили з неблагополучного району, привезли", – пояснив начальник обласного управління Держпродспоживслужби Віталій Паращенко.

На компенсацію жителі села навіть не сподіваються – адже жодна свиня, заражена чумою, не мала санітарної карти.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українські аграрії поки що вважають свинарство невигідним – на вирощування однієї тварини потрібно кілька років, а прибуток ледве покриває витрати. На вітчизняному ринку дефіцит м'яса покривається імпортом.

У свою чергу, експерт з Канади визнав, що Україна поки "просідає" в торгівлі свининою, але має всі можливості, щоб стати світовим лідером з виробництва цього виду м'яса.