За дві години виловили 200 кг: в річці в Житомирській області масово гине риба

29 червня 2018, 04:30
Мертвою рибою всіяні обидва береги річки Гуйви, навколо стоїть затхлий запах

Рибу відрами дістають з річки Гуйва в Житомирській області. Але такий улов не особливо радує місцевих жителів. Адже риба мертва, і ніхто не знає – в чому причина її масової загибелі. Версій – кілька.

Карасі, окуні, щуки – їх тут тисячі – гойдаються на воді черевом догори. Мертвою рибою всіяні обидва береги річки Гуйви, навколо стоїть затхлий запах.

Реклама

З берега і на човнах, сачками і сітками неживу рибу виловлюють місцеві рятувальники. Знаходять і мертвих раків.

"В мішки завантажимо її, на трактор – і міська рада відправить це все в село Зарубинці – у нас там є скотомогильник", – говорить начальник Микола Кобилинський.

Щоб повністю очистити річку, знадобиться кілька днів.

Щука, плотва, краснопірка – тут близько двохсот кілограмів мертвої риби. Її виловили рятувальники з річки всього за дві години.

Реклама

Начальник варти рятувальників Віталій Коляденко назбирав 5 відер. І це тільки в одному місці.

Зустрічається і жива риба, але місцеві кажуть – з нею щось не так.

Жителі Андрушівки припустили – риба вмирає, тому що в річку потрапляють каналізаційні стоки – міські. Нам показують добре замаскований гілками колодязь. Його знайшли по вируючому звуку.

Реклама

Але міський голова Андрушівки все заперечує. Міська каналізація, мовляв, ні до чого. Адже труби, на які вказують місцеві жителі, насправді йдуть не в річку, а в спеціальний відстійник – через насосну станцію спиртзаводу

Мер припускає – всьому виною – спека. Вона, мовляв, і стала причиною мору риби.

Проте – воду з річки все-таки перевірять. Сюди вже приїздили екологи з обласного центру. Взяли і зразки мертвої риби. Результати будуть відомі наступного тижня.

Нагадаємо, в Києві біля школи № 317 на вулиці Булгакова, 12, в озері масово загинула риба і відчувається специфічний запах.

Як повідомлялося, в більш ніж сотні водойм України співробітниками МОЗ були виявлені небезпечні мікроби і навіть кишкову паличку. Фахівці пояснили журналістам "Сегодня", чи безпечна риба з наших річок і як правильно її готувати, щоб не опинитися на лікарняному ліжку.