Чи є у тварин душа і чи варто за них молитися

18 листопада 2016, 05:40
І чому дикі тварини не бояться тих, у кого є Благодать

У нашій родині був всіма улюблений кіт. Він був дуже ласкавий, радував нас. Його збила машина. Ми дуже сумуємо за нашим улюбленцем. Що відбувається з тваринами після смерті? У них же теж є душа? За них можна молитися? – Олександра, Новоград-Волинський.

Відповідає Філіп, охоронець дальніх печер Києво-Печерської лаври:

Реклама

- У тварин теж є душа. Але людина відрізняється від тварин тим, що вона створена за образом і подобою Божою, і її дух має властивість прагнути, підніматися і з'єднуватися з Богом. Душі людей безсмертні, так як безсмертний Бог. Що ж відбувається з душами тварин після смерті? На це питання Церква не дає точної відповіді. Богом нам це не відкрито. Є тільки припущення. Наприклад, святитель Феофан Затвотнік писав, що, можливо, Бог створив якусь "світову душу", в яку вливаються після смерті душі всіх тварин істот, крім людини. Є й інші припущення, але це тільки особисті думки.

Немає сенсу молитися за тварин, так як вони по суті своїй безгрішні, навіть якщо вони завдавали комусь зло, вони це робили несвідомо. У тварин немає такого розуму і розуміння добра і зла, як у людини. Вони керуються інстинктами, які у них не були злими по створенню, але стали такими через гріхопадіння людей, і всі творіння і природа стали стогнати і мучитися, і озлоблюватися. Але тварини, навіть дикі, відчувають (якщо є) в людях Благодать Божу і перед Святими миряться, стають лагідними і не можуть заподіяти їм зла, навіть навпаки – готові захищати їх. Заєць, наприклад, який, бідолаха, все боїться і через сильний страх зовсім не спить, але до Святих людей наближається без ніякого страху, з побожним трепетом, як і всі інші тварини.

У такий спосіб не грішивши перед Богом, тварини йдуть туди, куди їм визначив Бог, і якщо ми будемо молитися про них, наші молитви вже нічого не вирішать.