Як уникнути спокуси зрадою

16 травня 2015, 07:45
Духовні наставники діляться досвідом і мудрістю

Заборонений плід, звичайно, солодкий. Але дуже червивий.

На запитання відповідає Архімандрит Андрій (Василашку), чернець, різничний Києво-Печерської лаври.

— Не хочу зрадити чоловікові, але постійно думаю про іншого чоловіка. Що гірше — фізична чи духовна зрада? Як жити з духовною зрадою? Як вирішити цю проблему? — Ольга, Київ

Реклама

— Церква дуже високо ставить ідеал шлюбу. Якщо подружжя живе у шлюбі цнотливо, люблячи один одного і не зраджуючи, то у Господа удостоюються таких же вінців, як ті люди, які віддали своє життя на муки заради Христа. У православному розумінні сім'я — це мала церква, яка живе за Божими заповідями. І, звичайно ж, якщо один із подружжя починає змінювати або хоча б думати про іншу людину, то руйнується фундамент цієї сім'ї.

У наш час часто доводиться чути, коли люди вважають за норму, що можна зраджувати фізично, але духовно залишатися вірними, або навпаки: духовно зраджувати, але не втілювати це в дію. Це самообман. Не можна відокремлювати духовну і фізичну зраду. Рано чи пізно одна до іншої призведе. При будь-якій зраді вноситься розлом у цілісність сімейних стосунків. За церковним розуміння зрада — це духовна смерть. А оскільки подружжя є єдиним цілим, однією плоттю, то зраду можна порівняти з подвійним убивством: себе і своєї половини. Зраду дуже важко пробачити. А забути зраду неможливо. Можна провести паралель: якщо ми на війні втрачаємо руку, то пристосовуємося і продовжуємо далі жити, але вже ніколи не забудемо, що вона у нас була.

Як і будь-який гріх, зрада народжується в думках. Ми звертаємо на них увагу. Починаємо думати і уявляти. Тоді гріх вже поселяється в розумі й серці, переростає в бажання, виконання якого закінчується самим гріхом як дією. Це в черговий раз доводить, що рано чи пізно духовна зрада закінчиться зрадою фізичною. У Старому Завіті була заповідь "Не чини перелюбу". А в Євангелії Господь говорить, що "всякий, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в серці своєму". Ольго, краще не бачити цю людину і не підтримувати відносини з нею, тому що є така небезпека, що рано чи пізно станеться біда. Як кажуть, з очей геть — з серця геть. Щоб зберегти шлюб, вам потрібно уникнути провокацій.

Реклама

За необхідності можна йти навіть на найрадикальніші заходи. Наприклад, якщо людина, про яку ви думаєте, разом з вами працює, то потрібно змінити роботу. І, звичайно, перш за все вам варто вдатися до рятівних Таїнств церкви, які вам допоможуть і зміцнять вас — до сповіді та причастя.