Як навчитися прощати: майстер-клас від священиків

20 вересня 2014, 08:00
Батюшки – про те, як пробачити начальника, владу, дружину і себе

 Прощення - головна мета життя християнина.

В нинішній час більшість з нас зайнято боротьбою з величезною хвилею негативу , пов'язаної з подіями в країні . Ми задаємося питаннями : як можна було допустити до такого , хто і куди дивився , що тепер гинуть люди? Як нам жити з усім цим? Як жити матері , у якої вбили сина , як жити біженцям , які позбулися всього , що мали ? Хто винен і як цей жах зупинити? Святі отці кажуть , що зупинити війну можна тільки миром , а образу і ненависть – прощенням . Про те , як навчитися прощати , ми дізналися у намісника Києво – Печерської лаври , митрополита Павла .

ШЛЯХДО ДОСКОНАЛОСТІ . " Прощення – це найголовніша мета нашого християнського життя , – каже владика Павло . – Господь сказав : "І прости нам провини наші , як і ми прощаємо боржникам нашим". Якщо ви хочете бути прощеними , ви повинні пробачити ближнього свого . Святе Письмо говорить неодноразово , що ми не повинні мати злоби ні на кого . Якби Адам і Єва після свого гріхопадіння попросили у Бога пробачення , думаю , Господь би пробачив . І не було б тих образ , спокус , хвороб , страждань , які сьогодні є в нашому людстві . Замість вибачення вони стали звинувачувати іншого : Єва – змія , Адам – Єву , " яку ти , Господи , дав мені " . Так і до сьогоднішнього дня , ми один на одного перекладаємо свої гріхи , свої беззаконня , думаючи , що у трагедії винен хто завгодно , тільки не я. Якби Отець Небесний мав злість на нас , Він не послав би сюди свого улюбленого Сина , який дарував нам прощення від Отця і сходження в обитель Царства небесного .

Прощення – це не слабкість , як багатьом здається , а найбільша в світі чеснота . Прощення свого кривдника означає , що ти носиш у собі образ Божий , який пробачив твої гріхи . Помста – це диявольське падіння , коли ти сам замість Бога вирішуєш , як вчинити з кривдником. Але рішення , що робити з людиною , – прерогатива Бога. Мстителі – богоборці . Тому найкраще пробачити людині . Адже всі ми не без гріха , і всі хочемо бути прощеними . Молитва " Отче наш" свідчить : "І прости НАМ провини наші " . Не говориться: " ЇМ борги" . Відпустив , зміг пробачити ти на макову зернину – стільки ж і тобі буде прощено . Не пробачив ти , то як би не просив – не буде тобі прощено . Наше прощення залежить від того , наскільки ми простили ближньому. Прийде час , ми і самі можемо мимоволі образити іншого . Але якщо вже образив, не чекай помсти , а послужи тій людині добрими справами . " Відомсти " у доброму значенні слова . Доведи , що ти був не правий , а він був правий" .

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО ПРОСТО. Часто буває , здавалося б , на зразок пробачив людині , а минає рік , другий – і образа знову спливає . Виходить , що ти так і не пробачив ? "Можливо , це просто нагадування про те , як не потрібно робити , – каже митрополит Павло . – Коли спливає спогад про те , як ти неправильно вчинив, значить , що наша совість з-під товстого шару свинського волає : " Я був неправий! " . Наприклад , ви виросли , народили дитину , виховуєте її . І у вас раптом починають спливати самі різні спогади – як ви чинили зі своїми батьками , як вони чинили з вами . Що , ви не пробачили тоді один одного? Пробачили . Але ці спогади змушують вас знову і знову просити вибачення у батьків за свою поведінку. Просто в молитві , якщо батьки вже на тому світі , проговорити : " Прости мене , мамо! Ти дала мені життя , ти дала мені все , а я так недобре тоді поступив ! "Це не означає , що ви тримаєте на неї або на себе зло. Ні! Ви ридаєте про те , що могли по -дитячому вчинити і обіцяєте , що надалі так чинити не будете. Тому не всяке спогад про вашу гріховності говорить про непрощення гріха .

ПРИНЦИП ПРОЩЕННЯ

" Непрощення – велика біда , внутрішній ворог , який губить душу , – каже владика Павло . – Потім виходить, як в анекдоті : " Сара , у тебе Абрам грошей зайняв ? – Так. – Так він їх не віддасть . – Ну і спи спокійно , тепер нехай він з ними мучиться " . Ось вам принцип прощення . Пробачити легко – потрібно просто привчити себе до цього. Може , сьогодні за своє горде " я " ми і отримуємо відплата . Як Господь сказав : "Ви відійшли від мене і захотіли Саула – царя – нехай він вас і захищає . Ви забули істинного Бога і його заповіді , втратили страх , святість – от і отримаєте " . Прощення може змінити світ. Бог віддав Сина , щоб Він поніс за нас наші гріхи , навчив лікувати душу таїнствами церковними , а найпаче прощенням – Божественною силою і благодаттю . Прощення обов'язково настане , коли болить душа , і ти кричиш : " Господи , навіщо ти залишив мене ?" Ось тоді Господь набирає чинності , безвихідь розчиняється , і настає заспокоєння. Будемо ж , як той розсудливий розбійник : " Пом'яни мене , Господи , у царстві Твоїм " . Кожен нехай пам'ятає свої гріхи , пам'ятає , що йому вручено сьогодні час для порятунку один одного , для збереження нашої країни. Горе тому , через кого входить в світ спокуса , хто ламає світ і не хоче пробачити ні себе , ні свій народ. Пробачити – головне, що ми всі повинні зробити. Саме зараз , поки не пізно , поки ми ще живі " .

ЖИТТЯ БЕЗ ГНІВУ: ВЧИМОСЯ ПРОЩАТИ ПРЕЗИДЕНТА І ВБИВЦЮ СИНА

Найкращий індикатор випробування нашої совісті – це заповіді Божі , кажуть святі отці. Випишіть їх собі на листочок , покладіть на робочий стіл і дивіться кожен день : чи все я зробив так , як молився , як себе вів , якщо гнівався – попросіть позбавити вас від гніву. Разом з владикою Павлом ми вирішили розібратися , як пробачити чоловіка ові, начальникові , собі й навіть владі .

ПРОБАЧТЕ ЧОЛОВІКОВІ.У сім'ї не повинно бути питання : хто перший повинен прощати . Чоловік і дружина – єдина плоть , а сім'я – мала церква на землі. Якщо хтось щось сказав образливе – потрібно миритися ще до заходу сонця . Краще висловитися , але підсумувати це тим , що одне без одного чоловік і дружина не зможуть , і потрібно поступатися . Завжди хтось буде неправий. Але чоловік повинен цінувати дружину – вона є джерелом його життя. В народі кажуть : " Я вийшла заміж " , а треба говорити : " Заміжня" – тобто я за чоловіком , як за кам'яною стіною . Я коли вінчаю , наставляю : "Ти не чекай , щоб дружина тобі щось зробила або приготувала – допомагай їй , адже вона няньчить твою частину тіла . Дорожи нею , допоможи їй , адже ви – єдине ціле . У вас все – на двох: і горе , і радість , і прощення з примиренням " .

ПРОБАЧТЕШЕФОВІ. Начальники нам посилаються і добрі , й лихі . Найчастіше Господь дає вам начальника для виправлення . Треба терпіти і молитися , щоб Господь напоумив шефа або відвів його від вас , і дав вам мудрості й прощення . Може , і підлеглому настане час сказати босові : "Ти не правий" . Цього не треба боятися , але і зловживати теж не потрібно . Якщо шеф розумний – зрозуміє і полюбить тебе, не зрозуміє – зненавидить і прожене .

ПРОБАЧТЕСОБІ. Часом буває так соромно перед собою , що мимоволі згадуються вірші : " Мрії пішли, залишилася гидота ". Пробачити іншого – це щастя , це християнський обов'язок . Але ось пробачити себе набагато складніше. Коли душа вражена гріхом , допоможе тільки сповідь . Священик – найкращий і тонкий психолог , який оновить твою душу покаянням і з'єднає тебе з Богом. На своєму особистому досвіді можу сказати : тільки коли я змирився зі смертю , милість Божа в немочі моїй призвела до того , що лікарі знайшли , нарешті , причину хвороби. А до цього ніхто нічого не розумів. Тільки коли я погодився : Господи , якщо вже вмирати – то на те воля Твоя , лише одне прошу – не позбав Своєї милості . Тоді на наступний день в моєму організмі знайшли бактерію , яка мене вбивала . У перший мій приступ я бачив Собор Преподобних , які стояли зліва біля моєї голови. А коли мені стало легше – їх не стало. Потім , скільки не просив: Господи , дай мені ще таку милість побачити – ні. Вони були до того часу , коли мені було дуже важко.

ПРОБАЧТЕВЛАДІ.Президента , якщо на нього гніваєшся , потрібно пробачити , як і всіх інших . Кожен народ заслуговує свого правителя. Все починалося з каменю , а закінчується " Градом " . Всяка революція – це хаос і безвідповідальність . Але навіть у цьому випадку проклинати владу не потрібно . Треба вчитися прощати і молитися за тих , хто зробив зло. Щоб Господь дав перепону їх злу . Щоб Господь умудрив політиків , тому що гине наш народ. Народ , який заснував Москву , вийшов з Києва. Тому й кажуть: Київ – мати міст руських. Так , пройшло багато поколінь , асиміляція , але вони такі ж , як і ми. А той, хто взяв меч, від меча загине .

ПРОБАЧТЕ ВБИВЦІ.Недавно до мене приїжджали мами хлопців , яких я хрестив на Волині. Вони розповідали , скільки дітей привезли в трунах . Був випадок. У Володимир – Волинський привезли труну , поховали , а мама з кладовища не йде . І тут – дзвінок від сина : " Мамо , я живий! " . Коли вона отямилася , то сказала : "Значить , той, хто в цій могилі , теж мій син !". Як мамі пробачити того , хто вбив її сина , хто послав його на смерть ? Треба намагатися пробачити . Шляхи Господні несповідимі . Можливо , душа цього солдата досягла такої досконалості , що Господь її забрав. Адже Христос Спаситель світу не грішив, а його вбили! Потрібно набратися терпіння і віддячувати молитви за те , щоб Господь упокоїв душу вбитого сина. Материнська молитва сильніше всіх молитов в світі ! Якщо ми хочемо бути прощені – ми й самі повинні прощати . Батьківщина пам'ятатиме своїх героїв , які захищали нашу землю , за будь-яких політиків і олігархів .