Чи можна молитися за нехрещених дітей

3 жовтня 2015, 07:00
І чи почує Господь молитви про них

Нехрещені діти не є членами церкви.

"Зять не дає згоди на хрещення внучки. Але чи можна молитися за здоров'я нехрещеної дитини? Чи почує Господь такі молитви?" – Людмила, Вінницька обл.

Відповідає Архімандрит Варлаам, завідувач бібліотекою Києво-Печерської лаври:

Реклама

Важке питання. З одного боку, необхідно намагатися зберегти мир в сім'ї, з іншого боку, куди дивилися раніше? Подібні питання завжди потрібно обумовлювати заздалегідь. Однозначно вам потрібно постаратися хрестити внучку. Ми знаємо слова Спасителя про те, що хто не буде хрещений водою і Духом – не зможе увійти в Царство Боже. Дитина – це не власність і іграшка зятя, батьки мають однакове право на виховання дитини. Відповідно, вашій дочці можна і потрібно наполягати на хрещенні дитини, якщо звичайно, вона сама того бажає. У новітні часи нашої історії, коли в Радянському Союзі релігія переслідувалася – часто богобоязливі бабусі хрестили своїх онуків таємно від батьків. Звичайно, в сучасних умовах це виглядає анахронізмом, але, необхідно враховувати умови взаємовідносин у вашій родині.

Молитися ви можете за дитинку в домашній, приватній молитві, але подавати записки з її ім'ям на Літургію або інші поминання під час церковних служб не можете, тому що церква молиться про своїх членів, тобто тільки про тих людей, які самі церкву складають. А якщо людина не хрещена, то і не є членом церкви.

Постарайтеся обговорити це питання у вашій родині. Але обов'язково робіть це у формі діалогу, не ображаючи ні зятя, ні доньку. Завжди намагайтеся робити це через призму любові і взаєморозуміння. Мені пригадується один хороший жарт про те, що сила жінки не в тому, ЩО вона говорить, а в тому, скільки разів вона про це говорить. Тому намагайтеся частіше розмовляти зі своїми близькими, піднімайте тему хрещення вашої внучки.