Свята та пам'ятні дні грудня: Введення в храм пресвятої Богородиці і день пам'яті Андрія Первозванного

1 грудня 2018, 07:30
Головні події та свята місяці, а також у чому секретна місія Ангела-Хранителя

Православ'я день за днем. Фото:

"Життя є терени боротьби , – сказано в " Роздумах християнина " Києво – Печерської лаври . – Горе тому , хто не вийде з них переможцем ! Але хто збереже мужність і передасть себе Божій волі , того не торкнеться ніяке зло . Ведений Божою благодаттю , він переможе , і нагородою йому буде Царство Небесне . Богобоязливий сильніше , ніж всі демони ! Щоб підтримати нас , Господь посилає вірних ангелів , які стають нашими захисниками ".

"Любов ангелів і є їхнє життя. Вони люлбять нас для нас самих"

"Віра говорить нам, що Церква на землі і Церква на небі складають одне благодатне суспільство, – сказано в "Роздумах християнина про Ангела-Хранителя" Києво-Печерської лаври. – Тільки тут вона воює, а там увінчується славою. Ангели і блаженні небожителі суть друзі і брати людей на землі. Любов, яка існує в Бога, досліджує в усі серця вірних синів Його, з'єднує їх єдиною думки і єдиним почуттям. Дія цієї любові тим сильніше в Ангелах, що вони більш наближені до Бога і бачать в Ньому вічну любов і ту доброту, яка бажає нашого спасіння. Любов є їхнє життя. Вони люблять нас настільки, наскільки можуть любити. Вони люблять нас для нас самих, тому що бачать в нас дари Божественної благодаті, яких сповнені самі. І дійсно, людина є істота, за словами царя Давида в псалмі 8, "применшена мала ніж Ангел". Ми повинні бути молодим воїнством небесних Сил. Ангели люблять нас як співучасників славослів'я Всевишньому".

Мудрість: кому уподібнишся ти?

В цьому році, що минає ми багато говорили про 100-річчя з моменту гонінь радянської влади на церкву Христову. Першим архієреєм , розстріляним за віру за стінами Києво – Печерської лаври , був священномученик Володимир Богоявленський , митрополит Київський і Галицький . Києво – Печерській лаврі вдалося зберегти деякі записи великого проповідника , видані в 2018 році в збірнику " Молитва Господня в дев'яти бесідах " . У ці важкі дні для нашої країни слова розстріляного митрополита на наш погляд набули особливого , майже пророчого сенсу .

Реклама

"Християнин! Коли сучасні вороги Христа і Його Хреста лаються над Ним і паплюжать Його святе ім'я, то кому уподібнишся ти? – пише митрополит Володимир. – Учням, які, боячись видати себе за учнів свого Господа, розбіглися по домівках? Петру, який тричі відрікся від Його імені? Або тому розбійникові, який, незважаючи на явну публічну наругу Христа з боку людей, сповідав Його як єдину підставу свого порятунку? Коли хто визнає Його перед людьми, того сповідує і Він перед Отцем Своїм. Хто ж відкине його перед людьми, того і Він відкине перед Отцем Своїм.

Ах , як часто , друзі мої , ця ісповідницька мужність бідного розбійника приводить нас в сором і звинувачує в тому , що ми занадто дорожимо світом і занадто мало думаємо про Господа і Його благодать , яка в хвилини смерті становить єдину розраду і надію порятунку !

Бо ми, хоча і не належимо к числа розбійників і публічних злочинців, але чи менш ми гідні осуду перед Тим, який відчуває серця і думки, знає найпотаємніші думки і бажання нашого серця? Горе тому, хто, побачивши цього розбійника захотів би сказати: "Дякую Тобі, Господи, що не такий, як цей лиходій". Але благо тому, що при Хресті Господові з глибоким смиренням вдаряє себе в груди і каже: "Боже, будь милостивий до мене, грішного!". Добре, коли людина яка в повній свідомості власної провини і заслуженості покарання Божого, зі словами: "Пом'яни мене, Господи", – вдається до Того, в правиці Кого ключі пекла і неба, і вірує, що Господь прийме його, як послідовника, в своє Царство.

Реклама

На глузування своїх ворогів Ісус Христос мовчав . Але на сповідування і повну віри молитву розсудливого розбійника Він звернув Свою виразкову і закривавлену голову і сказав : " Істинно кажу тобі: Сьогодні будеш зі Мною в раю " .

Однак, улюблені браття, цей приклад не дає приводу до ослаблення наших душ. Поруч з помилуваним розбійником ми бачимо і іншого, який помер в своїх гріхах. А скільки тисяч можна нарахувати інших, які вмирають без покаяння і віри в Спасителя! Хтозна і тобі, коханий побратим, коли відмовляться служити тобі думки і почуття? "Будемо побоюватися, щоб коли і зостається обітниця входу до Його відпочинку, щоб не виявилось хтось із вас опізнився", – читаємо в Євангелії. Блажен, хто невідступно слідує за Господом Спасителем, хто і в годину смерті спокійно може віддати себе в Його руки".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, якою буде погода в грудні синоптики обіцяють температурні гойдалки і дощик. Грудня розпочнеться невеликими морозами зі снігом , які через кілька днів зміняться відлигою .

Реклама

А ще ми з'ясували, що чекає українців в грудні : додадуть поїздів , грошей і вихідних. Так останній місяць 2018 року обіцяє українцям зростання соцстандартів , початок нової ери " листів щастя " і додаткові поїзди на головних туристичних напрямках країни .