Свята та пам'ятні дні липня: Різдво Іоанна і закінчення Апостольського посту

1 липня 2019, 05:33
Головні свята липня, особливості Апостольського (Петрова) посту і три головні складові молитви, яку чує Господь

"Всі чотири пости, зокрема й Петрів, який ще називають Апостольським, були встановлені в апостольські часи і затверджені Вселенськими соборами, – напучує намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло. – Петрів піст має витоки від перших християн, починається відразу після свята Трійці і закінчується 12 липня святом святих Петра і Павла – апостолів, які дуже багато потрудилися для нашого з вами порятунку. Цей пост не строгий. Тільки по середах і п'ятницях – холодна їжа без олії. А в інші дні благословляється риба та олія. Він не строгий і не так важкий, як попередній. Думаю, святі отці знали, що це спекотна пора збору першого врожаю. Тому, дорогі брати і сестри, будемо виконувати все те, що свята церква просить. Вона не змушує, а просить постити і дотримуватися церковних правил для нашого з вами порятунку і слави Божої. Вітаю всіх вас з початком Петрового посту. Нехай Боже благословення береже вас на життєвому шляху, береже ваші родини, ваших рідних і близьких".

/ Фото: Сьогодні

Реклама

Владика Павло: життя як молитва

- Владико, читаючи ранкове і вечірнє правило у молитовнику, я часто ловлю себе на тому, що не все розумію. Порадьте: продовжувати читати, не розуміючи, чи читати, що ясно і зрозуміло?

- А ви, коли в перший клас пішли, теж все розуміли? Церковнослов'янська мова спочатку дійсно не завжди зрозуміла. Але повірте – вона вища і вдосконалена в духовному, молитовному розумінні. Це мова, якою говорили наші предки. Потрібно читати і заглиблюватися поступово. Тоді з кожним днем ​​вона буде вам яснішою і ближчою. Згадайте восьму молитву Іоанна Златоуста, розписану під кожну годину. Зверніть увагу, як святитель переживав кожну годину і передав своє переживання у молитві, яку православні люди читають з покоління в покоління. Він хотів, щоб, повторюючи його молитву, ми з вами пережили такий благословенний стан, яке пережив він.

Людина має читати молитви якомога частіше. І обов'язково з увагою. У молитві потрібно бути дитиною, яка тільки вчиться ходити. Молитві треба навчитися. Це спосіб життя людини. Як ви живете, так ви і моліться. Вона трьохскладена: молитва розуму, молитва серця і молитва вуст. Чим серце наповнене глаголять вуста. Ви спочатку обмірковуєте, що читаєте. Після обдумувань молитва опускається в серце. Далі під час читання ви відчуєте, що серце вибиває такт кожного слова молитви. Але якщо ви себе змусите і привчите свій розум, серце і вуста – ви відчуєте зовсім інше, чого раніше не відчували – духовну радість і благодать. Преподобний Симеон Новий Богослов, коли молився, піднімався на три лікті (півтора метра!) від землі. А Антоній Великий навіть після смерті ще 15 хвилин рукою перебирав чотки. А все це – від щирої молитви.

Реклама

- Часто в храмі можна почути: йди до того батюшки, він добре молиться, а цей не дуже ... Як до цього ставитися?

- Дійсно, є різні служителі, і моляться вони теж по-різному. Є ті, яких чує Бог. Сказано в Писанні, не всяку молитву чує Бог. Священиків і молитовників було багато, але чомусь Господь обрав Іоакима і Анну, як передвісників народження Спасителя. І потрібно було 365 років жити Симеона, щоб взяти немовля - Спасителя на свої руки. Господь обирав найкращих з найкращих. Скільки старців було в Глинської пустині? А з них тільки 7 прославлені і зараховані до лику святих. Скільки сліпих – а одну Матронушку знають ... Хто як молиться – відразу видно по його життю.

- А як ви відчуваєте, коли Господь чує вашу молитву?

Реклама

- Господь завжди чує, якщо віддаю всього себе в цій молитві. Тоді відчуваєш, що переходиш межі власного тіла, власного життя. Що ти не жилець тут, а душа твоя проситься на небо бути співрозмовником ангелів. У молитві на літургії людина розмовляє з ангелами. Недарма ж багатьом преподобним перед смертю з'являлися янгели, або Діва Марія, або Спаситель. Після чого святі з посмішкою йшли за ними. Молитва з'єднує нас з небом.

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" писали про те, як у Лаврі відбулися урочистості на честь річниці інтронізації митрополита Онуфрія. Віряни відзначали п'ятиріччя інтронізації предстоятеля Української православної церкви пітрополіта Онуфрія і його 75-річчя.