Свята та пам'ятні дні березня: духовна весна і початок Великого посту

2 березня 2019, 07:00
Важливість першого тижня Великого посту та легенди Мамврійського дуба. Як правильно реагувати на "церковні пророцтва"

"Ми вступаємо в той період, який називається "весна духовна", – напучує намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло. – З 11 березня починається перший день Великого посту, без якого православна людина не може жити. Тому що молитва і піст – це два крила віруючого, його сходи в небо. Це руйнування сили пекельної, це благословення усіх кінців всесвіту. Адже коли людина свою плоть упокорює, вона перестає творити ті справи, за які їй потім було б соромно. Усвідомивши своє невігластво в духовному і тілесному розумінні, вона приймається за молитву. Поєднуючи пост і молитву, вона знаходить той засіб, який піднімає людину на духовну висоту і дає можливість побачити все те, що Господь створив.

Перша седмиця посту – сувора. Увечері чотири дні читається покаянний канон, канон Андрія Критського, в яких відкривається сенс буття людини. Адже ми тут не тільки для того, щоб їсти і носити одяг. Наше життя тут – це школа благочестя. Господь оточує людину світом видимим і невидимим. Невидимий світ (ангельський) відкривається людині, коли вона приймає таїнство хрещення і очищає своє тіло постом і молитвою. Якщо ми розумні творіння, то прислухаємося до голосу Божого і змінимо своє життя.

Реклама

Духовна весна стоншує душу, дає очищення тіла. Коли людина навчиться себе зберігати в їжі і молитися, Господь відкриє їй і більше".

"Знак" від Мамврійського дуба: як реагувати на пророцтва

Останнім часом в храмах можна почути про "нове пророцтво Мамврійського дуба" (де Аврааму з'явилася Свята Трійця). Суть цього пророцтва в тому, що Мамврійський дуб, який знаходиться на території хевронського подвір'я в Палестині, засох, що нібито символізує кінець світу. Однак від дуба з'явився паросток, а значить Господь дає нам ще шанс покаятися.

Реклама

З перших вуст

Як розповіли "Сегодня" монахи Хевронського подвір'я, дійсно є переказ, що 6000-річний свідок Святої Трійці засохне перед кінцем світу. Однак засох він ще в 90-х роках ХХ століття і тримається виключно завдяки залізним підпорам.

"Поки за ним стежили араби, все було добре, – розповіли нам монахи. – Як тільки за ним стали доглядати швидкі ченці з зарубіжної церкви, він став різко засихати. Його помістили в бетонне кільце, а паломники обірвали всю кору. До початку 90-х тут залишалася тільки одна зелена гілка, а в 1997-му вона остаточно засохла.

Але через кілька місяців поруч пробилися два молодих паростки! Думали, що це від коренів, але виявилося – від жолудів. Старожили кажуть, що один з росточков дуже схожий на старий дуб (ствол розходився на три гілки – в пам'ять про Святу Трійцю)".

"Мамврійський дуб – свідоцтво біблійної історії, – додав настоятель подвір'я, отець Парфеній. – Біля нього є ікона Трійці – до неї можна підійти, попросити у Святої Трійці допомоги. А з приводу пророцтв про кінець світу і чудеса так скажу: не буде покаяння, нічого не буде".

Читайте також:

Реклама

Думка владики

"Без підступу людської руки, що веде диявол, жодне "пророцтво" не обходиться, хоча те, що Господь дає нам шанс покаятися – звучить дуже по-християнськи, – коментує намісник Києво-Печерської лаври, владика Павло. – Так, Мамврійський дуб має історичне значення. Під ним, за біблійним писанням, Авраам зустрів живоначальну Трійцю. Там він і дружина його Сарра отримали звістку про народження первістка Ісака. Вони тепер називаються не інакше, як родоначальники церкви Христової, адже від Авраама починається вся історія богослов'я Старого і Нового Завітів.

Цей дуб ріс на рівнині, але коли туди прийшли розкольники, обклали його гранітом і бетоном, він повністю засох. А може, просто вже прийшов його час. Але люди весь час шукають якогось божества і готові знайти його навіть в дубі.  

Я, як священнослужитель, цим "пророцтвам" не надаю значення. Ну, засох дуб, так що – закінчується наше життя? Ні. Але люди люблять легенди. Головне кинути "фейк" журналістам, і вони роздують з цього кінець світу. Згадайте, як в 90-х підняли бунт проти ідентифікаційних кодів, говорили, що це "печатка диявола" і посилалися на книгу Апокаліпсису в Святому Письмі. Але якщо відкрити Апокаліпсис, ми дізнаємося, що "печатка диявола" з'явиться тоді, коли людина буде публічно відрікатися від Христа і їй будуть ставити на праву руку і на лоб печатку.

Є два види пророцтв: істинні і несправжні. Істинні – ті, які є в Святому Письмі і які Христос відкриває через святих людей. Як правило, вони повторюються до трьох разів, як у випадку з Самуїлом, апостолами Павлом, Петром. І є пророцтва неправдиві, яких в Писанні і Житія святих немає, але вони є в інтернеті. Помилкові пророки живуть людською слабкістю – бажанням дізнатися наперед, що з ними буде. Як дізнається злодій, де що лежить? Стеженням, доносами, розслідуваннями. Так біс і працює. Провісники і віщуни – це ті, хто займається стеженням і доносами для диявола.

Як реагувати, коли в церкві почуєш подібне "пророцтво Мамврійського дуба"? Перехрестися і відійди від зла. Тому що наша цікавість нас і погубить".

Хевронський дуб. Тримається тільки на залізних підпорах. Фото: А. Яремчук

Нагадаємо , раніше ми розбиралися , як і сила попередження священика і чи може він проклясти . Детальніше читайте в матеріалі :Християнська поведінка: щоб вижити – будь швидким на слухання