Свята та пам'ятні дні у травні: травневі святкування і вшанування святих

27 квітня 2019, 07:33
Напучування владики Павла про чудеса Господа, які відбуваються щодня, і їх відмінності від чудес "рукотворних"

"Чудеса вкраплені в життя людське і є невід'ємною її частиною, – напучує намісник Києво-Печерської лаври, владика Павло. – Потрібно лише вміти побачити їх. Більшість людей, які потребують дива, насправді не раз стикалися з ним. Хтось був зцілений молитвами ближніх, у когось життя в результаті "нез’ясованийних випадків" змінилася на краще, а хтось дивним чином навіть уникнув загибелі. Але якщо людям маловірним потрібні гострі враження і сильні образи, то людині віри досить подивитися навколо себе, щоб побачити Божу присутність і творені Ним чудеса щодня".

/ Фото: Сьогодні

"Мені подобаються слова Іоанна Златоуста:" Правда – багатогранна, лагідна і мовчазна. Брехня – гучнозвучаща", – продовжує владика. – Думаю, вони можуть бути застосовані до кожної людини, яка б'є себе в груди і каже: "Якби не я, ви всі пропали!". Церква лагідно несе свій послух і проповідує Христа. І все наше життя полягає в цій проповіді".

Владика: нам час порозумітися

"Не хочу називати читачів громадянами, а говорю брати і сестри, – напучує намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло. – І ми дійсно брати і сестри, бо перебуваємо в єдиній церкві і єдиній країні. В єдиному великому домі, який називається Україна, у всій повноті святої Православної Церкви. Та й взагалі весь світ для нас – одна велика родина. Адже не було двох Адамів і двох Єв. Був один Адам і одна Єва, від яких стався весь рід земний. Тому ми є рідними людьми, які маютьнавчитися розуміти один одного.

У 11-му розділі книги Буття сказано: "І була вся земля одна мова та слова одні". Тоді не було ні країн, ні національностей, ні безлічі народів. Був один народ, який уявив себе чимось великим і почав будувати вежу, сказавши: "Побудуємо собі місто і вежу, висотою до небес, і зробимо собі ім'я, перш ніж розпорошимося поверхнею всієї землі". У цій безмірній гордині вони повторили безбожну зухвалість найближчого до Творця Ангела – Денниці: "Зійду на небо, вище зір Божих поставлю престола свого, і буду подібний до Всевишнього". Що стало з Денницею? Скинений упекло, в глибини пекла.

Тому Господь, щоб не допустити більшої біди для людини, зруйнував шалене бажання народу і розділив мови. Люди перестали розуміти один одного.

Але після зішестя благодаті Святого Духа, коли Господь явив світові третю іпостась Живоначальної Трійці, сталося навпаки диво. Люди різних країн, різних народів, з різним мовою знову стали розуміти один одного. Ось що найголовніше! Якщо ми є носіями Божественної благодаті, то мусимо розуміти один одного, хоч би якої були національності, стану і яку б посади не посідали. Ми маємо навчитися розуміти один одного, бо у світі все так влаштовано, що ми не можемо відокремити одне від іншого, позначити щось важливим, а щось другорядним. Якщо не буде кому сіяти хліб, то що ми будемо їсти? Не буде кому спускатися в шахти або лити метал – що робити автомобілебудівнику? І так все в нашому житті взаємопов'язане, всі галузі людської діяльності взаємопроникають одна в одну.

Весь хід земної історії вже довів: коли людина відходить від Бога і починає жити за своїм бажанням, він ні до чого не приходить – і це в кращому випадку! А в гіршому – повторює шлях Денниці, опиняючись у пеклі. Тому сьогодні я ще раз хотів би говорити про головне що складає наше життя – духовність людську.

Якщо в нашому житті немає духовності – якщо немає між нами розуміння, якщо немає любові один до одного, то марна тоді віра наша. Нам потрібно зуміти побачити в кожній людині Боже творіння. Зрозуміти, що всі ми – діти Божі, а значить рідні один одному. Тоді, і тільки тоді до нас прийдуть мир і взаєморозуміння".

Великдень у прямому ефірі: трансляція з усіх трьох Лавр!

У Велику суботу, 27 квітня, нас чекає унікальна подія. Телеканал Україна вперше в історії країни покаже урочисте Велікоднє Богослужіння у прямому ефірі з усіх трьох лавр! Ми одночасно зможемо побачити святкові служби, что проходять у Києво-Печерській, Почаївській (Тернопільська область) та Святогірській (Донецька область) святих обителях. Велике свято у прямому ефірі об'єднає православних в усій Україні.

Реклама

Початок Велікодньої телетрансляції – 23:30. Коментувати безпрецедентну подію будуть Гавриїл Загородній, співробітник синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної церкви, і журналіст Валентина Ільїна. Професійні коментарі представника духовенства та оглядача православної тематики допоможуть глядачеві краще розібратися і сприйняти, що відбувається на екрані, дізнатися більше про ті історичні місця, де відбувається таїнство.

Нагадаємо, у світі існує всього п'ять православних лавр. Три з них – в Україні.

Унікальна трансляція Великоднього Богослужіння також буде на сайті Сьогодні, на нашій сторінці у Facebook і на YouTube-каналі Сьогодні . Підпишіться заздалегідь, якщо ще цього не зробили.