Запитання до священика: розлучатися – це гріх і чи потрібно освячувати свій дім

25 жовтня 2014, 07:30
Єдиний привід для розлучення – перелюбство

Розлучення - привід втратити благословення Боже. Фото: woman.ru

Відповідає Архімандрит Даміан, охоронець Дальніх печер у Києво-Печерській лаврі.

- Якщо розлучитися – чи гріх це? – Людмила, Фастів

Реклама

- Розлучення з точки зору Церкви є гріхом. Шлюб – це не тільки насолоди фізичні. Це об'єднання людей, які носять тягарі один одного, виконуючи закон Христовий. Як у будь-якому взаємоіснуванні, тут бувають кризи. Шлюбний християнський союз з точки зору Церкви припиняється смертю одного з подружжя. Це повна моногамія, яка виключає інші зв'язки. Але Церква, виходячи з немочі людини, дозволяє вдівцю або вдовиці вступати в другий шлюб, однак тільки щоб це була людина віруюча, і щоб тривало єднання з Господом. Головним винятком є факт перелюбства. Христос говорив: "Кожен, хто розлучається зі своєю дружиною з іншої причини (наприклад, не зійшлися характером і чоловік одружився з іншою), – той перелюбствує. І той, хто одружився з розлученою жінкою, – також перелюбствує: здійснюється взаємний гріх". Заміжня жінка прив'язана до живого чоловіка. І тому, якщо вона при живому чоловікові виходить заміж за іншого, це перелюбство. Щоб підкреслити всю висоту християнського шлюбу, Церква говорила про абсолютне єднання до смерті. Тому потрібно завжди намагатися зберігати ту єдність, яку ми отримали у шлюбі.

- Чо обов'язково освячувати своє житло? – Тетяна, Київ

- Освяченням Церква називає обряди, які вводять людину в храмове життя. Через ці священнодійства на все життя людини зійде Боже благословення. Людині необхідно одухотворення Його, щоб все своє життя проводити з Божою допомогою і з благословення Божого. Тому Церква говорить про необхідність освячувати помешкання, плоди, які ми виробляємо на своїх земельних ділянках і приносимо в храм з вдячністю, що Бог це все нам посилає, і просимо, щоб Господь на це дав благословення – це освячення будинку, квартири, автомобіля. Це є нашим свідченням уповання на Бога. Можна і потрібно освячувати старе і нове житло. Ворог роду людського – диявол панує в повітрі, в ефірі, в сфері духовних контактів, де живуть духи злоби піднебесної. Диявол і демони можу впливати на людину, особливо якщо та веде аморальне життя, грішить. Через заклик благодаті Божої і благословення на оселі ми просимо, щоб Господь зберіг конкретне приміщення від впливу злих сил, зберіг людей, які в ній живуть. Але це у жодному разі не шаманство або магічні обряди. Коли ми освячуємо житло, ми підносимо подяку Богові за те, що його маємо, і просимо Божого благословення, щоб Він послав його в наше життя на ті речі, на те житло, в якому ми живемо. Але Господь не даватиме благословення на ваше гріховне життя. Тому освячення – це добре, але потрібно і самому жити згідно з вашими молитвами і поданнями.

Реклама

Обговорити питання духовного пошуку з православними священиками можна по телефону: (044) 457-24-03, або надіслати лист: belousova@segodnya.ua.