Недільна школа: кому і як ми продаємо душу

7 жовтня 2014, 06:00
Чим небезпечне комфортне життя і чому хворіють наші діти

Чи можна продати те , що нематеріально ? У буквальному сенсі цього слова в матеріальному світі душу дійсно продати неможливо , а ось в духовному світі ще й як! " Кожен з нас продає свою душу , коли здійснює той чи інший гріх , – каже архімандрит Даміан , блюститель Дальніх печер Києво – Печерської лаври . – Свідомо чи несвідомо , таємно або явно . Адже що таке продаж ? Ми щось отримуємо , віддавши щось натомість – гроші чи якісь інші речі. Коли людина грішить , щоб отримати одномоментні блага або задоволення ( розслабленість від алкоголю , радість і щастя від наркотиків , задоволення від перелюбу або блуду ) , вона відкриває дияволу доступ до своєї душі , дозволяє впливати на свої думки і вчинки . Чим більше ми грішимо , тим більшим стає вплив диявола на нашу душу. Причому все це відбувається не так красиво і пафосно , як в кіно: ніхто не розписується в старовинних пергаментах , не залишає краплі своєї крові – це все забобони і зайва містифікація . Живеш , як тобі комфортно , зручно і весело : там просто перепив , там просто сблуділ , там просто обдурив ... І продав душу. Все просто".

ВИПРАВДАННЯ ГРІХА.Диявол жахливо хитрий. Спочатку він був створений Богом як ангел , але по своїй волі сатана захотів жити в злі і спокусив на це інших ангелів , які стали бісами . Він знає , як спокушати , більше ніж ми , люди. "Чим більше ми грішимо , тим частіше , заглушаючи голос нашої совісті , він буде посилати нам думки про самовиправданні : мовляв , так склалися обставини , так було необхідно , виходу не було, не міг вчинити інакше , ось інший б ще гірше зробив , я ж не вбив нікого і нікому душі не продавав ! – Каже батюшка Даміан . – Так звані дрібні повсякденні гріхи " лягають " каменем в нашу душу точно так само, як і тяжкі гріхи . Адже гріх тяжкий або повсякденний все одно гріх , просто в різних його проявах . Це злочин проти волі Божої і порушення Його волі , Його прагнення до творення, миру і добра. Бог не хоче , щоб ми когось образили , засудили , зрадили або змінили. Все має причинно – наслідкові зв'язки : наші маленькі грішки залишають слід і відбиток в нашій душі , який рано чи пізно проявить себе – через різні ситуації або через дітей. Саме в цьому головна небезпека " загравання " з гріхом : диявол вимагає відшкодування за наданий раніше комфорт і задоволення" .

Хвороба – покарання ? Часто трапляється й інша крайність , коли будь-яку хворобу або неприємність людина сприймає як Боже покарання . " Господь не хоче нікого карати , – відповідає отець Даміан . – Це людина карає сам себе : коли грішить , то отримує негативні наслідки гріха . Так, іноді Господь допускає хворобу, щоб ми переглянули своє життя або щоб через занепокоєння про наш здоров'ї близькі згадали про Бога і покаялися , або щоб уберегти нас від якихось вчинків . Часто , коли діти хворіють важкими захворюваннями , батьки в розпачі запитують: "Де ж Бог ? Якби Він був , то не допустив би , щоб мій малюк захворів ! " Але мало хто з батьків замислюється , наскільки праведний спосіб життя вони вели перед цим. А може, справа і не в батьках , а в майбутній дитині : може , Господь через хворобу хоче вберегти душу малюка від можливих поганих вчинків , які б той скоїв , будучи здоровим ( наприклад , оберігає його від того , щоб він не став зрадником , вбивцею ) . Ми до кінця ніколи не зможемо зрозуміти промисел Божий . Але вірно одне: що посіємо зараз , те й пожнемо пізніше " .

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ДУША." Душа безцінна , як і життя , яку ми отримуємо від Бога в дар , – каже батюшка Даміан . – Ми не можемо купити життя і душу своїй дитині . Батьки дають життя малюкові через сприяння Боже. В цьому промисел Божий і суть природи людської. Тому кожен день потрібно приймати як дар Божий і наповнювати його добрими справами . Зло само по собі не існує , зло – прояв волі істот . Ми вільні у своїй волі і диявол намагається вплинути на нашу волю. Тому він спочатку купує нашу волю , втілюючи зло в добро , а потім купує і губить людську душу , щоб довести Богу , що він теж здатний на багато що " .

АТО: захист країни – обов'язок християнина

Один з читачів задав нам питання: чи є участь в АТО гріхом і продажем душі ? " Віруючі люди , звичайно , в першу чергу керуються Божественним законом , згідно з яким треба почитати владу і виконувати закони держави , – каже отець Даміан . – Також обов'язком кожного християнина є захист держави , в якому він живе. 13 канонічне правило Василія Великого говорить , що вбивство , вчинене на війні , не ставиться в провину в гріх . " Вбивство на брані батьки наші не ставили за вбивство , вибачаючи , як думається мені , поборникам цнотливості й благочестя . Але може бути добро було б советоваті , щоб вони , як мають нечисті руки , три роки втримався від прилучення токмо святих таїн " . Не дозволено вбивати , але вбивати ворогів на брані і законно і похвали гідно" , – додає Афанасій Великий в посланні до Аммуна . Святий Василь вважав , що не слід було б все- таки протягом трьох років допускати воїнів , що проливали людську кров , до Святого Причастя . Словом , якщо вам від держави прийшла повістка , це значить, ви повинні виконати свій громадянський обов'язок . Це не є гріхом , а є вашим обов'язком . Ви йдете служити зі спокійною совістю : вас не закликають вбивати , а закликають захищати кордони і територіальну цілісність держави . Інша річ , якщо представники іншої держави пропонують вам взяти зброю і воювати проти своїх , тоді це буде вже продаж душі. Тому що автомат в ваших руках вже буде не захистом своєї держави , а гріхом – зрадою .

Ще такий момент: за канонами вбивство , вчинене на війні , не ставиться в провину в гріх . Однак це не означає , що можна забути про людяність . На війні можна оборонятися , виконувати накази командуючого , а можна займатися мародерством , насильством , торгівлею зброї – це вважається гріхом . Коли берете людину в полон , з ним можна поговорити , нагодувати , а можна бити його і катувати . Перше – не гріх , друге – гріх. У всьому потрібна розважливість .

ЩЕПЛЕННЯ ВІД ГРІХА.Звичайно , мова в першу чергу йде про читання Священного писання і регулярні молитви. Ще хороший засіб – пам'ять смертна . Святі отці розповідають , що якщо людина кожен день буде пам'ятати про смерть , що через годину або навіть хвилину все може припинитися , то її життя стане більш насиченим і благочестивим . Пам'ятаючи про раптовість смерті , чоловік сто разів подумає , перш ніж згрішити . Чому на війні немає атеїстів ? Тому що , сидячи в окопах , люди наражаються на смертельну небезпеку і уповати можуть тільки на Бога. Такий же ефект від отримання повістки. Ми згадуємо про Творця , коли нам погано або страшно. А треба б пам'ятати про нього ще й у дні благоденства і радості – це буде кращим щепленням проти продажу душі дияволу .