Жіночі запитання: Чи можна християнкам фарбувати волосся і що робити, якщо чоловік не схвалює відвідування церкви

8 березня 2015, 08:30
Духовний наставник відповідає на актуальні запитання

Жінка - головна прикраса і помічниця чоловіка.

- Чи справді православним жінкам не можна фарбувати волосся, обов'язково носити хустку і довгі спідниці? – Олена, Житомир

- Жінки – взагалі дивний народ. У молодості фарбуються в сивий колір і меліруються, а в старості хочуть бути чорними або рудими. Тим, хто фарбує волосся, я завжди кажу – і Господь, що створив вас, коли прийде, не впізнає вас. У жінці все має бути гармонійно і природно. Краса – в природності. Але справжня краса жінки – в красі її душі. Що толку в зовнішній красі, якщо душа і поведінка бридка? Гармонія душі змінює людину. Віруюча жінка красива в будь-якому віці і її не псує сивина або зморшки, що з'явилися. Чому? Тому що у неї очі світяться. Очі – дзеркало душі, і душа ця – світиться. Коли є мир з Богом, з навколишнім світом і з самою собою – вона світиться зсередини. Жінка-християнка не носить чоловічого одягу (в Писанні говориться: "Якщо жінка надіває чоловічий одяг, то проклята буде"). Лагідність і смиренність прикрашає її, а норовливість, блудливість, куріння, пияцтво та інші пристрасті не роблять жінці і дружині ніякої гідності.

Реклама

- Я давно ходжу до храму, молюся щодня і навіть намагаюся дотримуватися посту, але поліпшень у моєму житті і сім'ї не спостерігається. Чим більше я підкоряюся чоловіку, тим більше він лінується і грубить мені. Він не хоче і чути про Бога, а коли я ходжу з дитиною до церкви – обурюється: "Знову пішла в богадільню!". У мене вже немає сил і опускаються руки, здається, що чоловік мене не любить. Хочеться просто піти з дому. Може, мені не вистачає віри? Порадьте, батюшка, як не розчаруватися, вгамувати гнів і осуд, який у мене з'являється до невіруючого чоловіка? – Тамара Сергєєва, Київ

- Ви підняли дуже важливу і складну тему – як жити, коли втомилася жити? Праведний житиме вірою. Жінкам, які втомилися тягнути на собі все, я раджу посилити молитву за свою сім'ю, чоловіка та дітей. І ще! Як такої любові людської немає. Є любов Божественна. А людську любов можна виразити словами: "Я тебе шкодую, розумію і допомагаю". Завжди у розумі своєму тримайте образ Божої Матері, яка бачила, як її сина розп'яли на хресті. Що може бути страшніше? Беріть приклад із Богородиці і моліться – тільки так прийде мир і щастя у ваш дім.

Обговорити питання духовного пошуку з православними священиками можна по телефону: (044) 457-24-03, або надіслати листа на імейл: belousova@segodnya.ua.