Епідемія грипу до Львова не дійшла: чим рятується Захід України

15 січня 2016, 06:15
За останній тиждень кількість хворих в області знизилася майже на 90 випадків

Вірус грипу спантеличив багатьох українців. Фото: sq.com.ua

Вірус грипу грізно атакує як доросле населення українців, так дітей і старих. Тільки за останній тиждень, за даними ГСЕС України, від грипу померло 12 осіб. Найбільше смертельних випадків в Одеській області (15), Вінницькій (7), по одному – Харківської області та місті Києві. Серед померлих – одна дитина, 23 дорослих віком 34- 44 років, і один літній. Всі померлі, за інформацією МОЗ України, не мали щеплень проти грипу. Найпоширеніші штами, що стали причиною смерті – грип типу A/California/7/2009 (H1N1) pdm09 і типу В/Phuket/3 073/2013Н1N1.

У той же час в Львівській області, за перший тиждень 2016 року лікарі кажуть про зниження захворюваності на грип та ГРЗ. Таких випадків, у порівнянні з останнім тижнем минулого року, стало в 1,1 рази або на 89 одиниць менше.

Реклама

"Так, за період з 4 по 10 січня було зареєстровано 7155 хворих на грип та ГРВІ з інтенсивним показником 29,2 при епідемічному порозі 62,9. Найбільше хворих у віці 5-14 років (1857 випадків), за ними йдуть зовсім маленькі діти – до чотирьох років (1725 пацієнтів), і люди 30-64 років (1388 захворілих). Всього госпіталізовано 127 пацієнтів, половина з яких – діти. На щастя, ні в одній віковій групі перевищення епідемічного порогу немає", – розповіла нам головний позаштатний епідеміолог ДОЗ Львівської ОДА Наталія Тимко.

Чим підступний вірус?

За словами Наталії Олександрівни, найбільша "каверза" грипу в тому, що він постійно видозмінюється. Незначні зміни вірусу відбуваються щороку, а через нерегулярні проміжки часу в 30-40 років з'являються віруси, яких просто не впізнати, а імунна система людини виявляється непідготовленою до зустрічі з ними, тому виникають особливо важкі форми і пандемії.

Реклама

Ще одна підступна риса – він легко передається через кашель, чхання, і брудні речі.

"Навіть під час розмови хворий розбризкує найдрібніші частинки слини, слизу і мокроти, які містять велику кількість вірусів грипу. На короткий проміжок часу навколо хворого утворюється заражена зона з радіусом 2-3 метри. Розмноження вірусів протікає з виключно високою швидкістю. Це пояснює такий короткий інкубаційний період при грипі – 1-2 діб", – розповідає лікар.

Чим грип страшніше застуди?

Реклама

Гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) і гостре респіраторне захворювання (ГРЗ) – це збірні поняття, які включають інфекції, що викликаються різними мікроорганізмами, як аденовіруси та риновіруси. Як правило, ці інфекції не приводять до важких ускладнень (які характерні для грипу) і смертельного результату.

При зараженні грипом відбувається руйнування миготливого епітелію, який вкриває дихальні шляхи людини. Фізіологічною функцією цього епітелію є очищення дихальних шляхів від пилу, бактерій і т.д. Якщо він руйнується, то не може повною мірою виконувати свої функції, і бактерії з більшою легкістю проникають в легені. Таким чином, може розвиватися бактеріальна суперінфекція – пневмонія або бронхіт. При "звичайних" ГРЗ такого руйнування не відбувається.

Перші "дзвіночки":

• Підвищення температури тіла
• Рясне потовиділення;
• Слабкість;
• Суглобові і м'язові болі;
• Головний біль;
• Біль в горлі
• Сухий (у ряді випадків – вологий) хворобливий кашель;
• Нежить.

Чим харчуватися, щоб не захворіти

У зимовий час, за словами нашої співрозмовниці, необхідно організувати правильний збалансований раціон харчування. Насамперед – це достатня кількість білків.

"Імуноглобуліни, що забезпечують стійкість організму до захворювань – це білки, і для їх синтезу необхідний весь набір амінокислот. При дефіциті яких-небудь амінокислот лімфоцити – імунні клітини, які синтезують імуноглобуліни, не в змозі їх побудувати", – пояснює Наталія Олександрівна.

Тому, щоб залишитися здоровим, в день потрібно з'їдати приблизно 300 грам м'яса/риби/птиці/сиру, 100 грам круп і 350 грам хліба, а також невелику порцію рослинних білків у вигляді овочів. Крім цього, для формування імунітету необхідні жири. Холестерин теж повинен бути присутнім в їжі і взимку не слід сідати на "знежирені" дієти. У зимовий час потрібно вживати яйця, сало рослинне і вершкове масло. До речі, в салі багато арахідонової кислоти, необхідної для підтримки імунітету.

Додатково варто пам'ятати про аскорбінову кислоту і полівітаміни. Для профілактики вітамін С рекомендують приймати по 0,5-1 г один або два рази на день, або замінювати соком квашеної капусти і цитрусовими. Ще нам радять з'їдати 2-3 зубчики часнику або цибулю, який нейтралізує віруси грипу.

Поради від старожилів:

• Натерти на дрібній тертці моркву, віджати, в отриманий сік додати оливкове масло (у співвідношенні 1:1) і 2-3 краплі свіжого часникового соку. Закапувати в ніс 3 рази на день по 2 краплі в обидві ніздрі.
• Дрібно нарізати цибулю (4 столові ложки), залити її половиною склянки теплої кип'яченої води, додати 1 чайну ложку меду і дати постояти 30 хвилин. Закапувати в ніс 3 рази на день по 2 краплі в обидві ніздрі.
• 2 чайні ложки меду і 2 чайні ложки свіжого бурякового соку змішати. Закапувати 3 рази на день по 3 краплі в обидві ніздрі.
• Можна, для профілактики, надіти дитині на шию ниточку з нанизаними часточками часнику.
• 5 столових ложок горілки змішати з 3 столовими ложками вишневого варення і 0,5 склянки міцного чорного чаю. Ретельно перемішати. Приймати на ніч, за півгодини до сну протягом декількох днів.

І парочка від "чистюль":

Одним з найбільш поширених і доступних засобів для профілактики грипу є ватно-марлева пов'язка, але маску потрібно міняти, сушити або пропрасовувати щогодини. Тільки так можна захистити від захворювань.

Також, під час масового поширення вірусних інфекцій потрібно якомога частіше мити руки, а також полоскати порожнину рота і горло розчинами соди або ромашки, змащувати слизову оболонки носа оксоліновою маззю, або звичайним вазеліном.