Перська екзотика на українських полях: як вирощують шафранові крокуси

9 вересня 2017, 12:00
У Херсонській області фермери вирощують дорогу пряність і рис

Дорогоцінні тичинки. Цвітуть шафранові крокуси

Житель села Любимівка (Херсонська область) Олег Демченко – досвідчений фермер. Він близько 20 років вирощував на своїх полях соняшник, зернові та овочі. Але останнім часом, каже, овочівництво стало справою тривожним: неврожаї замучили, ринок збуту нестабільний, ціни скачуть (не кажучи вже про примхи погоди). Але несподівано знайшлася альтернатива кавунам і помідорам: подружжя місцевих успішних підприємців Лариса і Йохан Боден якось запросили сусідів-фермерів на конференцію по нішевим культурам. В результаті лекції на ділянці Демченка оселилися шафранові крокуси – джерело найдорожчої в світі спеції. Звідси пішла мода вирощувати квіти на шафран – як показала практика, на півдні України їм живеться добре! Херсонські фермери переконані: ще трохи, і зроблять свою область шафрановим краєм.

Крокусові поля: 10 кілограмів з одного гектара

Сімейство Боден відразу запропонувало колегам задуматися про масове вирощуванні цінної культури. Пару років тому вони і завезли з Голландії першу партію посівного матеріалу. "Півтори тонни висадили вони, півтонни – я на своєму полі, – розповідає Демченко. – Їх ідея була в тому, щоб ростити квіти на спецію і заробляти на цьому. А я подумав – чому б спершу не розмножити цибулини? Теж непоганий товар, рідкісний в Україні".
Весь перший урожай, отриманий з експериментальних 5 соток, дбайливо зберегли. У наступному році викопану тонну розсадили вже на 20 сотках. У цьому вчинять так само – знову розширять площу посіву. "Народу дуже багато цікавиться цими крокусами: навіть якщо продам все, що вже виростили, все одно не задовольню запит! Наші цибулинки роз'їхалися по Україні: в Вінницьку, Черкаську, Запорізьку області. Причому люди мають намір відразу по 1-2 га засадити".

Реклама
Посадковий матеріал – задоволення дороге: кілограм цибулин коштує $ 7, а на сотку, за словами Олега Демченка, потрібно кілограмів 100, відповідно, на гектар – 5-10 тонн. Це божевільні капіталовкладення, до яких мало хто з пересічних фермерів готовий. "Я розрахував, що зі своїх 20 соток до гектара дійду року за три. А з 1 га вже можна отримати кілограм 10 спецій, і розглядати це як серйозний бізнес, – ділиться планами підприємець з Любимівки. – Адже грам шафрану коштує від $ 5 в роздріб , в залежності від якості продукту. Навіть якщо 10 кг продати оптовикам по $ 2 – вже виходить хороша сума". До слова, в Ірані, де шафран – стратегічний продукт, фермери закладають по 20 000-30 000 га відразу. Ще б пак: тут традиціям вирощування спеції вже більше 3000 років.

Посівний матеріал. У цих кількох ящиках – цілий капітал. Фото: з архіву О. Демченка

Не просто квіточки. Цибулинки розташовуються на певній відстані один від одного. Фото: з архіву О. Демченка

Простіше не буває

Вирощувати крокуси легше і приємніше , ніж картоплю з цибулею , переконаний Демченко : шкідників і хвороб немає , обприскувати не потрібно . Єдина проблема – дротяники ( личинки жука – ковалика ) цибулинки можуть зіпсувати .

" Бджоли квітам не потрібні , до морозів вони помірно стійкі . Навіть якщо під час цвітіння випав сніг , бутончик просто завмирає , не розкриваючись повністю . А як тільки небезпека минула – продовжує цвісти , як ні в чому не бувало , – розповідає фермер про своїх вихованців . – Нетривалі зимові морози цибулини витримують – в минулому році -25 нормально пережили " .

Реклама

Обробляти насадження поки вдавалося без спецтехніки : вручну за 2 дні засадили 20 соток ( наймали 8 робочих ) , копали теж лопатами . " Але коли площа збільшиться , доведеться застосовувати машини . Спробували – картоплекопач для збору цибулинок цілком підходить , але можна і мотоблоком . Висаджувати спробуємо севалки для часнику : цибулини крокусу схожі з його зубчиками " , – міркує фермер .

Вправність рук: народження прянощі

Збирати крокуси потрібно тільки руками, як це століттями роблять в Ірані, Марокко та Греції (тому ця спеція так дорого коштує)". Технологія збору дуже проста: треба дочекатися цвітіння крокусів в перших числах жовтня і протягом місяця щоранку шукати на плантації нові бутони: чим довше квітку не зривають, тим більше дорогоцінні тичинки втрачають свої властивості. у фермера Демченка з цим завданням поки цілком справляються дві співробітниці. Спочатку в пластмасові відра обривають ніжні квіти, ну а потім починається ювелірна ра бота: видобуток висипають на стіл і акуратно, особливим способом, відривають тичинки. Потім – сушка: допускається виключно за 40 градусах і не вище, інакше пересмажиться, потемніє – і плоди багатомісячної праці можна викидати. За словами господаря плантації, для цього підходять навіть побутові сушарки та електродуховки з обдувом, вентиляцією. Продається шафран нерідко цілими тичинками в вакуумі.

Реклама
Без парника. Крокус – рослина холодостійка: цвіте в жовтні і витримує українські морози. Фото: з архіву О. Демченка

Відокремити тичинку — ціла наука. Фото: з архіву О. Демченко

Потрібні промоція і шафранівка

"Якось нам додзвонилися з Узбекистану – хотіли прикупити посівного матеріалу. У них працює ціла держпрограма "Здоров'я нації", активно вирощують шафран, – розповідає Олег. – Вирішили збільшити посіви ще на 120 га – з рослиною буде працювати і фармакологічна галузь". Стільки тонн цибулин в починаючому любимовському господарстві не знайшлося, але Демченка вразив сам факт: шафранове починання підтримують на рівні держави! "А нам би хоч невелику допомогу від області – ми б відразу і площі наростили, і техніку прикупили. І через пару років шафрановою стала б вся Херсонщина!" – переконаний він. Допомога потрібна навіть інформаційна – в популяризації культури споживання шафрану. Але аграрії склавши руки не сидять: домовилися з одним місцевим туроператором, і восени, в період цвітіння крокусів, поля вперше приймуть екскурсантів, а на травень 2018 го запланований спаржево-полуничний фестиваль.

ШАФРАН І УКРАЇНЦІ. Крокус – рослина невибаглива. Воно спокійно росте навіть на глинистих і кам'янистих землях Ірану, а вже на Херсонщині йому, на думку фермерів Любимівки, сам бог велів процвітати. Проблеми з просуванням спеції за все дві, вважає Демченко. Іранці адже використовують всіляко – в випічці, чаях, цукерках і в візитній картці Персії – морозиві з шафраном і шафрановому кристалічному цукрі, а українців ще треба вчити. "Ті, хто пробував його застосовувати в побуті, всі залишилися задоволені. Так що ми робимо презентації під час конференцій, потім сиплються інтернет-замовлення, – каже фермер. – А вдома вживаємо шафранову настоянку. Беру чверть грама на літр води, заварюю, настоюю – і в холодильник. Усій сім'ї вистачає на тиждень, по столовій ложці тричі на день – для зміцнення імунітету і просто поліпшення стану організму". Результат, за враженнями сімейства Демченко, в наявності – до лікарів звертатися стали набагато рідше. Тому сім'я недавно запатентувала новий алгокольний напій – Шафранівка. До промислового виробництва руки поки не доходять, але ідею вже застовпили і готують настоянку для себе.

Шафранове морозиво. "Візитка" Ірану

Рисове мистецтво: своя методика і польові візерунки

Експериментаторів в області вистачає: не перший рік тут успішно вирощують, наприклад, рис. За даними департаменту АПК Херсонської облдержадміністрації, на плантаціях Скадовського та Каланчацького районів Херсонщини загальною площею 7,5 тисячі гектарів вирощують близько 45 тисяч тонн щорічно. Рисом тут пишаються: мовляв, навчилися вирощувати його новим методом, без болота (традиційно в Азії рисові поля заливаються водою), а із застосуванням крапельного зрошення (розробку впровадив Інститут рису Національної академії аграрних наук України). "Технологія значно економить водні ресурси, що в наш час важливо. А врожайність не гірше, ніж при способі затоплення", – говорить Олександр Синюк, глава громадської організації "Земля Таврії".

Український рис давно є на полицях магазинів , стверджує директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода . " Сьогодні Україна відсотків на 30-40 % забезпечена власним рисом . А посівні площі збільшуються з кожним роком " – говорить він .

Зараз Інститут рису НАН вивчає новий напрямок в рисівництво – кольоровий рис . Причому пігмент , який його забарвлює , кажуть , робить його корисним для здоров'я . Крім того , місцеві вчені працюють над сортами , близькими до тих , які використовують для популярної нині страви – суші ( оригінальний сорт суші – рису Nishiki зростає в Таїланді і США ) .

У минулому році на Херсонщині різними сортами рису виклали польовий тризуб, а в липні поточного – в Скадовську навіть зафіксували рекорд: "Серед зеленого поля чорним рисом висіяли портрет Тараса Шевченка, видимий з космосу – площа зображення склала 1360 кв. м і потрапила до Національного реєстру рекордів України як наймасштабніше зображення Кобзаря", – розповідає Олександр Синюк. Рис з чорним листям, до речі, теж гібрид, виведений в місцевому інституті. Картинка, "перекладена" на польові посадки з комп'ютерного ескізу, простоїть до вересня, а потім її скосять.

Рисовий Тарас Григорович. Точність передачі всіх штрихів оригінального портрета вражає