Секрети майстерності: одеситка в дитинстві пекла по 8 тортів на день, а тепер бере участь у міжнародних конкурсах

7 травня 2015, 05:50
З "кондитеркою" до мене прийшла повна свобода, – каже дівчина

<p>Фото: з архіву Ю. Ангелової</p>

Реклама

У минулі вихідні окрім Дня праці був привід відзначити ще й День кондитера (3 травня). "Сегодня" познайомилася з одеситкою Юлією Ангеловою, чиї солодкі роботи представляли Україну на міжнародних конкурсах.

Наша співбесідниця ледь не щодня створює нові смаколики.

"Я йду вранці на Привоз і бачу там якісь гарні ягоди, інжир, свіжі сезонні продукти. Вони мене надихають, що я їх купую і тут же йду на кухню готувати. Можу зробити відразу кілька нових тістечок", — зізнається дівчина і додає, що з вибором своєї професії визначилася ще в дитинстві, яке пройшло в ресторані.

Реклама

"Моя сім'я утримувала два заклади, а щоб зробити в них ремонт, нам довелося продати квартири. Так що я у вісім років прийшла на кухню. Тоді мені було дуже цікаво готувати за різними рецептами з дитячих книжок — я могла весь день простояти на кухні. Потім мама мене почала лаяти, адже я робила по вісім тортів на день", — сміється Юлія.

Тільки через три роки одеситка повернулася на кухню, знову-таки завдяки мамі, яка використовувала дуже дієві методи — не давала грошей на кишенькові витрати.

"Я працювала ціле літо: була і офіціанткою, і посудомийкою, а коли я почала пропонувати свої страви у меню, мама зазвичай відмовляла. Тому в результаті я вибрала кондитерку — єдине, чим мама не займалася професійно. Тут-то мені і прийшла повна свобода", — згадує одеситка.

Реклама

Сьогодні Юлія частенько експериментує з традиційними рецептами, роблячи страви більш колоритними й одеськими. У "репертуарі" Ангелової — тістечка "Оперний театр", ікра щуки по-бессарабськи, форшмак з дунайського оселедця і битки з мальків. До речі, Юлія не вчилася у вітчизняних кулінарних училищах, але пройшла курси в Москві та Парижі. З поїздок дівчина привозить в Одесу нові кулінарні відкриття.

Іноземні уроки стали хорошою підготовкою для участі в міжнародних конкурсах. У 2012 році одеситка, разом з киянином, представляла Україну на чемпіонаті світу з кондитерського мистецтва в Парижі.

"Коли мені було 12, я сказала, що хочу брати участь у чемпіонаті світу. І ось коли мені було 25 років, французька фірма, яка популяризує кондитерське мистецтво, запропонувала мені поїхати на чемпіонат у Париж! Компанію мені склав шеф-кондитер Володимир Прищепа. Про участь нам повідомили за два місяці до проведення конкурсу, а тема для роботи була для мене складна — футбольний Євро-2012. З квітами і феями було б більше можливостей для витонченості і красивих солодощів", — зізнається Ангелова.

Українська команда зробила скульптуру "Пам'ятник футбольним уболівальникам", з якою увійшла в десятку переможців чемпіонату. Створювати форми Юлії допомагав одеський скульптор, автор "Морських квітів" в Аркадії Михайло Рева.

"На конкурсі, коли я залила одну з форм дуже гарячою карамеллю, вона прилипла і не хотіла вивалюватися. Я цілу годину на колінах чистила форму, судді мене підтримували", — згадує одеситка. Не обійшлося і без інших труднощів, адже на конкурсі кулінари зі всього світу оцінювали не тільки зовнішній вигляд роботи, але і раціональне використання продуктів.

"Конкурс організовували французи, у яких є якийсь культ їжі. Тому оцінювалося все — важливо було навіть те, наскільки чисто ви готуєте. Судді перевіряли сміття і викинуті продукти — мінусували бали", — каже співрозмовниця.

До слова, знавець не тільки солодкої, але й одеської кухні, поділилася з нами секретом. Для смачної закуски зі знаменитого оселедця "дунайка" дівчина бере філе риби (50 г), сир (100 г), цибулю (20 г), а також сіль і перець, пропускаючи всі інгредієнти через м'ясорубку. Отриману масу одеситка накладає на грінки з житнього хліба, змащені вершковим маслом, а готову закуску Юлія обов'язково прикрашає скибочками лайма. За її словами, дуже важливо вміти подати страву. Так, традиційний оселедець під шубою Юлія може подавати шістьма різними способами — таким чином, з однакових інгредієнтів виходить фактично шість різних салатів.