В Одесі приготували найбільшу в світі окрошку

10 червня 2014, 19:54
Блюдо готували в бочці з кефіром і квасом

Для окрошки знадобилося 125 літрів кефіру. Фото: М. Рубан

Одесити встановили світовий рекорд – приготували найбільшу в світі одеську окрошку. "Сегодня" побувала на кіностудії, де під відкритим небом готували ласощі, щоб довідатися секретний рецепт страви.

ГРОЗИ І КЕФІР. "Особливість одеської окрошки в тому, що її готують на подвійний базі: суміш квасу з кефіром. Це освіжає", – поділилася з нами координатор акції Аліна Корнєва. Втім, окрошка була вегетаріанська, а її приготування затягнулося на два дні. Кухарі, які повинні були забезпечити блюдо м'ясом, раптом відмовилися брати участь, а в розпал суботнього готування почалася гроза. Кулінарам довелося перемістити всі інгредієнти в холодильник і продовжити встановлення рекорду в неділю.

Реклама

За словами організаторів, найважче було знайти ємність для страви. "Довелося умовляти місцеві заводи, щоб ті виділили хоч якусь тару, в яку помістяться 250 літрів окрошки. У підсумку готували в бочці", – каже організатор акції Світлана Молдован. Були на кулінарній акції та представники Книги рекордів Гіннесса, які перш, ніж закинути в бочку чергову порцію овочів, зважували їх і відзначали на великій дошці.

Подрібнення огірків, картоплі, яєць і редиски доручили чотирьом кухарям ресторанів. Серед них був фіналіст кулінарної передачі "МастерШеф" Михайло Сосновских. Останній зумів нарізати 20 кг відвареної картоплі і без кінця скаржився на маленьку обробну дошку. "Бачите яким жовтим малятком нагородили мене організатори! У довжину – коротше, ніж ніж", – голосив кулінар.

А ось стежив за приготуванням рекордної окрошки і коментував процес телеведучий Яків Гопп, який раз у раз відпускав жарти з приводу вегетаріанського формату страви. "Тут ріжуть огірки, тут яйця, бачу картопля... А де ж м'ясо? Я їв окрошку з м'ясом. Ось до нас іде людина в кітелі, може бути він несе м'ясо? Або десь тут в столі є м'ясо..."- підбивав кухарів ведучий. Так і не дочекавшись головного інгредієнта, Гопп радісно відзначив, що більш овочевоъ окрошки в світі не знайти.

Реклама

РЕЦЕПТ РЕКОРДУ. Для окрошки знадобилося 125 літрів нежирного кефіру, 125 літрів хлібного квасу, а також близько 20 кг відвареної картоплі і яєць, свіжих огірків і редиски. Спочатку майстри нарізали всі інгредієнти, потім акуратно з'єднали з кефіром. При цьому квас вливали по стінками бочки, щоб він не пінився. Зелень і сіль гості свята могли додати на свій розсуд. До слова, за тарілку холодного супу просили "хто скільки зможе" – від 5-10 грн до 30. Зібрані кошти організатори обіцяли вкласти в покупку обладнання для відділення новонароджених обласної дитячої лікарні.

Покуштувати окрошку-рекордсменку прийшов одеський актор Сергій Олех. Гість зізнався "Сегодня", що не є шанувальником холодних супів, але сам любить готувати. "Моє фірмове блюдо – фарширований баран, за три години управляюся", – похвалився актор. До слова, на святі Сергій не тільки ласував окрошкою, а й допомагав волонтерам показувати дітям, як правильно надавати першу медичну допомогу. Олех навіть "зіграв" поранену людину, якій потрібно накласти шину.