В Одесі пригощали биточками з тюлечки і халвою, як у спартанців

14 жовтня 2014, 04:19
Азербайджанці продавали солодощі, а греки древню їжу роздавали безкоштовно

<p>Фото: А. Губарьков</p>

Реклама

Іноземні громади та діаспори Одеси у вихідні влаштували свято багатонаціональної культури. Як розповіла "Сегодня" організатор дійства Вікторія Тараненко, фестиваль повинен був привернути увагу громадськості до запущеного скверу за обладміністрацією. "Ми хочемо, щоб це місце облаштували і звели там сцену. Сквер може стати прекрасним місцем для відпочинку жителів міста", – зазначила Вікторія.

ЇЖА З ІСТОРІЄЮ. У фестивалі взяли участь представники чотирнадцяти діаспор – євреї, німці, французи, монголи, китайці, поляки, азербайджанці, греки, корейці, вірмени, грузини, молдавани... Ведучими свята стали учасники команди КВН "Одеські манси" Павло Демченко і Станіслав Царан, під їхні жарти іноземці співали і танцювали, а на додачу до всього пропонували гостям вишукування національних кухонь.

Так, азербайджанці приготували пахлаву і мутакі (горіх з цукром), а також свій коронний "кюкю" – омлет із зеленню. Просили за національні наїдки від 10 до 40 гривень. А от греки безкоштовно пригощали гостей туртою (шоколадні бісквітні коржі з прошарком безе, просочені сиропом), понтійською халвою і кремовим пирогом "галактобуреко". Ці страви мають тисячолітню історію, їх їли ще древні спартанці. А ось так звана "одесько-єврейська" діаспора на фестивалі представляла традиційні биточки з тюлечки.

Реклама

МАЛО ЛЮДЕЙ. Заглянули на свято і майстри з рукоділля. Ірина Вишнева з творчої майстерні представила на святі Україну і показала свої ляльки-мотанки. За її словами, конячка "Сонячний кінь" є старослов'янським оберегом. "Це оберіг, який убезпечує будинок від негативної дії, зберігає мир і спокій", – розповідає майстриня. На свято до Одеси також завітали спеціальні гості, кулінари, учасники шоу "МастерШеф" Максим Сосновських і Дмитро Кузнєцов. Вони провели майстер-клас, поділилися секретами приготування рідкого тірамісу з закускою: пісочним печивом з сумішшю сирів дор блю і маскарпоне. За словами кулінарів, елітні десерти можна приготувати в домашніх умовах. Гостя свята Марина, відпивши тірамісу, зізналася, що вона у захваті від заходу, але поскаржилася, що мало людей. "У такий складний для країни час дуже важливі дні, наповнені позитивом", – підкреслила Марина.

На фестивалі особливою популярністю користувався французький стіл. Тамтешні солодощі представила кондитер Катерина Онищенко. Серед незвичайних ласощів можна було знайти різнобарвне печиво макаронів. "Ще двадцять років тому ніхто не знав, що це французьке печиво. Правда, спори про його походження тривають досі", – зізналася "Сегодня" Катерина. За її словами, в кондитерському світі кажуть, що це печиво згадувалося істориками ще у 791 році. За легендою, дві черниці, сестри Маргарита і Марі-Елізабет, придумали різнобарвне печиво макаронів, щоб перехитрити строгі монастирські дієтичні правила (до речі, за це дівчата були прозвані Сестрами Макаронів). Катерина Онищенко зазначила, що вона на фестивалі представляє не просто французьку, а "французько-одеську" кухню. Торт "Наполеон", за словами нашої співрозмовниці, зроблений за рецептом старої єврейки-одеситки. На столі заморських солодощів ми також побачили м'ятні і карамельні еклери, приготовані за рецептом прованського кондитерського бутіка "Ля Дюрі".

За словами Катерини, французька кухня – це точність і вишуканість: "У французів постійно йде пошук нового смаку. Щороку в кондитерському світі змінюється мода на десерти і кожен сезон кращі кондитери придумують нові смаки. Ну а послідовники і цінителі починають застосовувати їх у себе".