У скільки обійдеться великодній кошик у Дніпропетровську

10 квітня 2015, 06:55
Люди економлять на м'ясі і купують вино на розлив, а продавці вигадують акції

Продавці заманюють знижками, покупці економлять. Фото: artfilin.com.ua

До Великодня залишилося пару днів, і дніпропетровці купують все необхідне для святкового столу. Правда, не так активно, як в минулі роки – частування істотно подорожчали. "Сегодня" дізналася, чим зможуть порадувати себе городяни, і скільки це коштує.


За кілька днів до свята магазини рясніють акціями та приємними пропозиціями. Так, традиційний кагор продають зі знижкою до 17%, і ціна однієї пляшки виходить максимум до 32 грн. На полицях в достатку пакетики з присипкою для пасок, наклейки для прикрашення яєць і вишиті машинним строкуванням рушники. Тут же в кулінарії можна купити різноманітні за розміром паски, але черга з покупців до кас не варто.

"Ми максимально постаралися знизити ціни на стандартний великодній набір продуктів, – розповіла "Сегодня" старший касир мережі популярних у місті супермаркетів Світлана Селікова. – Але для багатьох покупців, це все одно дорого".

За нашими підрахунками, для сім'ї з трьох осіб, до якої прийдуть в гості ще троє, святковий стіл обійдеться до тисячі гривень. Торік це коштувало вдвічі дешевше – ціни на продукти в Дніпропетровську за цей час зросли (див. інфографіку).

Причому, без особливих вишукувань: покупні паски, овочі, фрукти, алкоголь, різні види м'яса, ковбасні вироби, яйця і традиційні фрукти – апельсини і яблука, консервовані шампіньйони і кукурудза для салатів. 

Реклама

Городяни зізнаються, що так скромно, як цього року, Великдень вони ще не відзначали. "Ми і без посту їмо трохи і обходимося практично без м'яса, – каже працівник соцслужби Людмила Старостенко, яку ми застали в черзі біля каси. – У неділю до нас прийдуть діти, вони і куплять продукти. Зараз взяла тільки пару невеликих пасок, готувати самій не набагато дешевше".



На ринках ціни вже давно зрівнялися з вартістю продуктів у магазині, але там можна купити справжні сільські молоко і сир, а також поторгуватися і виграти кілька гривень на кожній покупці. "Цього року вперше збиралися зробити сирну паску, але коли глянули на ціни – вирішили обмежитися покупними пасками. Не самий жирний сир зараз коштує до 45 грн", – каже мама двох дітей Оксана Масликова.

Продавці в свою чергу виправдовуються – ціни довелося підвищити, але заробіток все одно впав. "Ми возимо молочку з Царичанки (до Дніпропетровська їхати близько півтори години. – авт.). У порівнянні з минулим роком ціни підняли на третину: молоко продаємо по 10 грн за літр, а сир по 40 грн/кг, – каже продавець Зіна Кисличних, яка більше десяти років торгує на ж/м Червоний камінь. – Ціни підняли вимушено, адже вартість бензину зросла в два рази. Але все одно заробіток впав".

Реклама

Поруч з "молочкою" продають свинину і яловичину. "У нас сьогодні акція. Тільки тут і тільки зараз свинина коштує 51 гривню! – закликає покупців знижками продавець Аня. – Зазвичай продаємо по 60 грн".

Йдемо далі – невеликий оберемок кропу коштує 7 грн, така ж ціна на петрушку. Покупці зізнаються, що похід на ринок сьогодні може дозволити собі не кожен. "Навіть в супермаркеті купую по мінімуму, – скаржиться пенсіонерка Тамара Лоб. – Звичайний похід в магазин може обійтися у двісті гривень, а це практично чверть пенсії".

Поки жінки прицінюються і вибирають продукти, чоловіки активно пробують і купують сухе вино на розлив. Півлітра такого домашнього вина обійдеться перед святом у 20 грн.
Втім, дієтологи бачать у вимушеній економії і гастрономічних обмеженнях можливість почати правильно харчуватися.

Реклама

"Зараз ціна на хорошу сирокопчену ковбасу перевищила 100 грн, в той час як кілограм м'яса можна купити за 60 грн, – говорить лікар-дієтолог міського центру здоров'я Олена Кравченко. – З посту потрібно виходити плавно і поступово, а не накидатися на їжу. Після такого подорожчання хоч і вимушено, але потрібно буде переглянути свій раціон і більше харчуватися кашами, овочами і простими стравами".