Запитання до священика: чи вірити снам, про що думає священик під час сповіді і яка різниця між блудом і перелюбством

10 вересня 2014, 12:25
Архімандрит відповідає на нагальні запитання

Часом без допомоги наставника - не розібратися.

На запитання відповідає Архімандрит Філіп , монах Києво – Печерської лаври ( УПЦ ).

"Чи потрібно вірити снам ? Як зрозуміти , що це сон від Бога?" – Світлана , Житомир

Реклама

Святі отці вчать , що снам вірити не можна. Так як через них диявол часто маніпулює людьми. Звичайно , в Священному Писанні і Житія святих були випадки , коли Господь або Матір Божа , або ангели були у сні . Люди , що будуть достойні цих відвідувань , отримували божественні одкровення . Грішному людині складно відрізнити – цей сон від Бога або цей сон від диявола , бо диявол нерідко приймає вид Cветлого ангела , щоб ввести людину в оману. Святитель Ігнатій Брянчанінов каже , що снам вірити не можна. Навіть якщо сон буде від Бога , а ми не повіримо цього сну , – Бог нас за це не покарає . Навпаки , похвалить за обережність . Який би сон ні наснився , навіть якщо він після і збудеться – краще не вірити . Краще вважати себе негідним отримувати такі сни від Бога. Смирення захищає . Думаючи , що він гідний бачити сни від Бога , людина просто втішає свою гординю. Якщо ви прокинулися в повному розпачі від деяких снів або , навпаки , переповнені гордістю – такі сни точно від диявола . Він спеціально може дати сновидіння , які потім будуть збуватися , і губить тих , хто вірить його словам і його снам . Якщо ми у сні здійснюємо якийсь гріх , це може бути показником того , що ми в цьому замішані наяву , якщо не на ділі , то в помислах або почуттях . На сповіді краще покаятися в цьому . А благочестиві люди каються і в справах гріховних , і в помислах гріховних і навіть у сні борються проти цього.

"Про що священик думає під час сповіді ? " – Віктор , Запоріжжя

В першу чергу священик повинен молитися і просити у Господа , щоб Той умудрив його і допоміг йому правильно прийняти сповідь . Духівник просить мудрості допомогти тому , хто сповідається , щоб він щиро розкаявся . Якщо сповідається потребує розради , то втішити його . У чомусь застерегти , щось порадити . Але все це священик повинен робити з любов'ю і співчуттям до людини.

Коли Господь бачить , що людині потрібно допомогти розкаятися у гріху , Він може покласти священику на серце задати питання про саме таємному і важливому . У мене був випадок , коли я не міг прочитати дозвільну молитву над однією жінкою. Піднімаю руку над її головою, а прочитати молитву не можу , як ніби щось заважає! Відчуваю , що вона в чимось не розкаялася , але в чому саме, я не знаю . Питаю її : "Може , ще залишився якийсь гріх нерозкаяний ? " . Якщо людина обманює , це відразу видно. Кожен священик – психолог . Але тут бачу : вона не обманює . Знову піднімаю руку – і знову не можу прочитати . Так тричі. І раптом каже : " Згадала ! " , і називає тяжкий гріх , який вона зробила в 12 років. Після цього у мене наче камінь з душі впав , і я нарешті спокійно і легко зміг прочитати дозвільну молитву. Іноді просто відчуваєш , що треба запитати людину про цей гріх , питаєш , а людина дивується : "Звідки батюшка знає ? " . З'ясовується , що він не хотів і боявся говорити про цей гріх , а його ніби "взяли за живе" , вивели на чисту воду . Деякі люди кажуть на сповіді неправду , не знаючи , що священик це відчуває. Не можна приховувати гріхи , якщо вже йти на сповідь – то говорити все. А якщо щось хочете приховати – то краще не йти взагалі.

Реклама

"Яка різниця між блудом і перелюбством ? Який з цих гріхів небезпечніший ? " – Олександра , Київ

Грішить блудом той, хто спить із незаміжньою жінкою , будучи сам вільний від шлюбу. Або якщо жінка грішить з неодруженим чоловіком . Грішить перелюбством той, хто спить із заміжньою жінкою. Так само , якщо жінка грішить з одруженим чоловіком . Перелюбство – подвійний гріх . З одного боку , гріх блуду , з іншого – ті , хто це робить , руйнують сім'ї . Якщо подружжя вінчане в церкві і хтось з них зраджує , то благодать Божа й захист , які були дані при таїнстві вінчання , відступають . І диявол встряє в цю сім'ю і руйнує її . А невінчаний шлюб дияволу ще простіше зруйнувати. Подружжя завжди повинні пам'ятати про це , якщо хочуть зберегти сім'ю. Так , зрада – це таке зло , через що навіть Церква дозволяє розлучатися . Але краще було б не розлучатися , а постаратися пробачити одне одного і зберегти сім'ю. Вже якщо не виходить – тоді вже нічого не поробиш . Але частіше буває так , що подружжя зраджують один одному таємно , але духовні закони все одно діють . Для Бога , для самої людини і взагалі для будь-якої держави немає нічого важливішого , ніж сім'я, тому диявол націлюється саме на сім'ї та руйнує їх з особливою пристрастю.

Обговорити питання духовного пошуку з православними священиками можна за телефоном : ( 044 ) 457-24-03 , або надіслати електронною поштою: belousova@segodnya.ua або надіслати поштою 03056 , г. Киев, ул . Борщагівська , 152 -б , рубрика " Недільна школа ".