Недільна школа: Для чого потрібні ікони

22 листопада 2014, 08:30
Як ікони зцілюють, чому плачуть і чим відмінні від ідолів

«Спас Нерукотворний». Найперша ікона Ісуса

Ефеський князь Авгар довго і невиліковно хворів, коли його слуга доніс звістку про те, що є якась людина, який зцілює хворих і немічних, і звати його Ісус. Так як князь вже не міг встати з ліжка, він закликав свого живописця і велів йому знайти Ісуса і написати для нього образ Спасителя. Живописець знайшов Христа , але як не намагався написати його лик — нічого не виходило . Особа Спасителя постійно змінювалося. Мало того – воно було оточене таким світлом, що живописець зовсім не уявляв , як відобразити. Тоді Господь , вмиваючись , взяв плат, витер їм своє обличчя і передав живописцю . До свого здивування , той побачив, що на платі чудесним чином відбився Образ Спасителя. Жівописець приніс плат князю . Коли Авгар побачив Лик – він настільки увірував, що отримав зцілення . А плат став називатися "Спас Нерукотворний " – на знак того , що він не був написаний людською рукою.

Таке переказ про першого іконі Спас Нерукотворний . Однак не єдине . "Коли Христос ніс свій хрест на Голгофу, благочестива Вероніка , яка супроводжувала Христа в Його Хресній дорозі на Голгофу , подала лляної хустку, щоб витерти лик Спасителя, – розповідає нам намісник Києво- Печерської лаври митрополит Павло . – Він приклав плат до обличчя, і на платі відбився Його Лик . Словом , є кілька нерукотворних образів, залишеним самим Господом , дарованих людству в життя. Апостол Лука зобразив Божу Матір з немовлям на руках, коли вони обідали , на що вона сказала: " Благодать Народженого від Мене і Моя милість з цими іконами нехай будуть ". За переказами , апостол Лука зобразив кілька ікон Божої Матері, одна з них – Вишгородська – зараз знаходиться в Третьяковській галереї ".

Реклама

ВІДМІННІСТЬ ВІД ІДОЛІВ

" Звичайно, це не дошки і не фарби, а той, хто зображений на ній , – продовжує владика Павло . – Первообраз Христа , Отця Небесного, якого бачили старці і пророки, прототип Матері Божої . Ікони кардинально відрізняються від ідолів. Ідол – це бездушний істукан , наша неміч – адже не секрет, що у багатьох людей ідолом стає робота, або машина, або ще щось. Ідол не являє чудес , йому поклоняються, а він веде людину до смерті. Ікона ж – жива. Чим більше люди моляться біля ікони, тим жвавіше вона стає і являє безліч чудес.  На іконах зображуються не тільки лик Христа і Матері Божої , але також і святих угодників Божих , наприклад, преподобних Антонія і Феодосія . Як нагадування нам про те , що вони, будучи людьми, стали небожителями . А чи знаєте ви , що людина – це теж свого роду ікона ? " Створімо людину за образом і подобою Нашою" , – сказано в Писанні. Ми фотографуємо себе і своїх близьких. І який би не був поганий син або дочка, мати цілує фото їх, як ікону. Як часто мами, тримаючи фотографії сина чи дочки в руках, просять у Бога врятувати їх чадо! Ікона – це образ того, хто жив з нами. Як жили Матір Божа та Ісус Христос . У світі існує близько 800 чудотворних образів Божої Матері з немовлям на руках. І всі вони живі , і через них Господь творить чудеса. Образ Божої Матері був людям в найкритичніші часи. Так уже люди влаштовані – в радості ми Бога як би перестаємо помічати , просити і сподіватися . Просять – коли погано . Ікони завжди страждають разом з людством. Слідом за руйнуванням храмів руйнуються людські душі. Палять ікони – спалюють людські серця. Ікона – це вікно в інший світ, вона дозволяє нам звернутися до Господа , Богородиці і святим і попросити у них допомоги і заступництва ".

ЯК СТАВИТИСЯ ДО СВЯТИНІ

Реклама

"На жаль , сьогодні часто-густо на іконах і хрестах заробляють гроші , і тому що люди купують їх , як якийсь " оберіг" , – говорить владика Павло . – Ікона повинна бути іконою, мати своє певне місце, до якого ми повинні ставитися з благоговінням і навіть зі страхом. Якщо вже повісив іконочку собі на дзеркало в машині , то не просто так , щоб бовталася , – а щоб служила нагадуванням : "Не поспішай, поступись на дорозі! " Благоговіння має бути – в цьому сила ікон, і сила віри – в справах".

ЧУДО: ЯКЩО ІКОНА ЗАПЛАКАЛА ЧИ ОБНОВИЛАСЯ

Чудес з іконами відбувалося і відбувається безліч . А про те , що вони вміють плакати , знають усі , навіть невіруючі . Як же відрізнити , чи дійсно плаче ікона, або хтось просто намагається заробити на вас гроші?

Реклама

"Є кілька свідчень про те, що заплакала або оновилася ікона, але їх насправді не так багато, – роз'яснює митрополит Павло . – У 1992 році ікона Божої Матері "Призри на смирення" була принесена в дар Введенському храму , а в 1993 році звернули увагу на потемнілі фарби ікони. Запросили реставраторів для з'ясування причин зміни барвистого шару , але коли зняли раму зі склом, побачили, що тональність фарб не змінилася, а на склі зі зворотного боку з'явився сріблястий відбиток, що був точною копією зображення ікони ! Київські вчені встановили, що світло-сірого кольору відбиток на склі – органічного походження і є нерукотворним відображенням Богоматері і Немовляти, яке на темному тлі виглядає негативом , а на білому – позитивом. Від самої ікони та її відбитка на склі ( який встановлений поряд з іконою ) стали відбуватися зцілення. Відома " Боянська " ікона Божої Матері ( "Чернівецька "). У грудні 1993 року, під час богослужіння , священик помітив , що очі Божої Матері наповнилися сльозами і почали рясно стікати по іконі . Безліч чудес , які відбувалися біля ікони , були детально вивчені і передані до Синодальної комісії. У числі плачуть можна згадати " Казанську ", " Тихвинський – Афонську ", " Іверську " (" Монреальську " ) ікону Божої Матері, з якої миро текло з 1982 року протягом 15 років ! Так, ці явища дійсно були, і являли собою диво" .

УНИКАЙТЕ ШАРЛАТАНІВ. "Якщо ікона заплакала в храмі – це одне. У храмі з молитвами ікона набуває чудодійну силу. Але якщо до вас в місто хтось привіз невідому ікону, яка нібито плаче, – вірити не варто. Швидше за все , це шарлатани, які просто хочуть заробити на жертовних людей гроші. Коли людина в усьому бачить містику це крок до смерті. Особливо люди схильні вірити в аномалії у святих місцях . Навіть на Афоні. Пам'ятаю, на Фаворської горе нас попередили, що там завжди сходить туман в певний час, імла висить до обіду, а потім зникає. Щоб ми не дивувалися . Що ж роблять араби – провідники ? Щоб відвести людей від молитви, вони направляють ліхтарики в туман і кричать : " Світиться хмара ! Явління Господнє ! " Все! У людей починається найдосконаліше біснування . А ті, з ліхтариками , стоять і сміються. Кілька разів таке бачив , і кожен раз люди вірили цим криків і падали на коліна. Лише лагідність і смиренність притягують Божественну благодать , а не пошук аномалій ".

ЯКЩО ІКОНА ЗАПЛАКАЛА. Святині , у яких здійснюються молитви , живуть своїм життям , плачуть і оновлюються . Що це означає – треба питати у Господа і дивитися на своє життя. "Я пам'ятаю, в дитинстві у нас вдома оновилася ікона, – згадує владика Павло . – Просто раптом посвітліла , хоча ніхто її не чистив . А бабуся сказала : "Я знаю – я скоро піду" . І точно, через три дні вона відійшла до Господа . Якщо у вас вдома або на роботі заплакала ікона, стаєте на коліна і починайте ретельно молитися ".