Недільна школа: таємниця сповіді – АТО для душі

10 вересня 2014, 08:00
Як правильно підготуватися до таїнства і вберегти себе від помилок

Християнство має на увазі усвідомлений підхід до того,

Приходить пацієнт до хірурга і каже : " ЛІкарю , що таке ? Куди не ткну пальцем – скрізь болить ! І тут болить , і там болить". "Та у вас , батюшко , палець зламаний !". Так і розмови про душу. Здається, краще взагалі не чіпати , а то ... АТО буде . Особливо якщо душа болить. А дже якщо болить – значить , поранили ми її сильно , в бруді вимазали , заштовхали всяким мотлохом непотрібним . Про кожного з нас ще апостол Павло говорив : " Що хочу робити добре – того не роблю , що не хочу робити зле – то роблю " . Тяжіння зробити погане в нас , на жаль, більше , ніж зробити хороше. Тому що згрішити – цікавіше , комфортніше , приємніше . Тільки от душа – чиста і світла . Переповнившись " цікавим і комфортним " , вона починає хворіти . І зняти цю біль душі можна тільки одним способом – покаянням і сповіддю . Це і є антитерористична операція для збереження душі . І як у будь-якій операції – тут потрібна зустріч з лікарем , діагностика , підбір ліків та протипоказання .

ЩО ТАКЕ ПОКАЯННЯ?

Покаяння – Таїнство , в якому віруюча людина сповідається : відкриває усно свої гріхи Богу в присутності священика і отримує через священика прощення гріхів від Самого Господа Ісуса Христа. Для отримання прощення ( дозволу) гріхів від сповідальника ( розкаюваного ) потрібно : примирення з усіма ближніми , щирий жаль за гріхи і усне сповідання їх , твердий намір виправити своє життя , віра в Господа і надія на Його милосердя . Так сказано в Законі Божому .

ДІАГНОСТИКА ГРІХІВ

"Новачкам , як правило , рекомендують готуватися по книзі Ігнатія Брянчанинова "На допомогу тим, хто кається " , – радить архімандрит Пилип. – Виділіть собі півгодини , щоб сісти вдома , виписати ті гріхи , які стосуються вас . Нічого страшного не буде , якщо з цим списком ви прийдете на сповідь . Головне , щоб це не перетворилося на формалізм . Каяття – коли людина розуміє , що вона скоїла погане і кається в цьому . А справжнє покаяння – це виправлення , перетворення людини , зміна способу думки , і припускає воно не тільки розуміння свого гріха , а й боротьбу з цим гріхом " .

ПІДБІР ЛІКІВ

"Три дні треба постити – їсти їжу без молочного , м'ясного і навіть рибного , – каже батько Філіп . – Напередодні прийти на вечірню службу , прочитати три канони : канон покаянний Спасителю , канон Божої Матері і канон Ангелу Хранителю . І найголовніше – чергування до Святого Причастя . Сповідатися можна або на вечірній службі , або на літургії перед причастям . На сповіді потрібно згадати й перелічити всі свої гріхи . Коли священик прочитає над вами дозвільну молитву , потрібно випросити у нього благословення – чи можна йти ко причастя " .

ЗУСТРІЧ З ЛІКАРЕМ

"Часто люди думають , що приходять на сповідь до священика . Насправді вони приходять на зустріч з Богом , – каже отець Даміан . – Христос , коли відправляв своїх учнів на суспільне служіння , говорив : " Кому відпустите гріхи, тому відпуститься на Небі , кому зв'яжете на землі , тому зв'яжеться і на Небі " . В особі священика людина обіцяє Богу , що вона більше цього робити не буде". Якщо ж людина говорить : " У мене немає гріхів " , значить вона духовно сліпа. "Якщо ми заглянемо в свою душу духовними очима , то побачимо в ній безліч гріховних вчинків , – пояснює отець Даміан . – Буває і навпаки : людина приходить і каже: " Я всім грішний " . Тоді доводиться уточнювати: ви когось убили ? Ні, не вбивав . Ось бачите , не всім грішні " . Або навпаки , кажуть: " У мене гріхів немає , я нікому зла не роблю : нікого не вбив , нікому не зрадив " . Але гріх ще й в роздратуванні , образах , зневірі , грубих словах , поганих думках про когось . Якщо людина і заперечує навіть такі гріхи – швидше за все , вона і каятися не бажає " . Отець Філіпп згадує: " На сповіді підійшов пенсіонер , і священик запитав : "У чому каєтесь ? " . Він відповідає: "Не чую !". Тоді священик тихим голосом у нього запитує: " Як вас звуть ? " Пенсіонер називає ім'я. Потім духівник знову голосно питає його : "У чому каєтесь ? " . Той знову : "Не чую !". Це лукавство , а не сповідь " . " Усвідомлення гріха не настільки потрібно священику і Богу , скільки самій людині , – уточнив отець Даміан . – Інакше ми не знаємо , з чим боротися. А духовне життя – це духовна боротьба із самим собою".

ПРОТИПОКАЗАННЯ: п'ять міфів, які заважають каятися

МІФ 1: Це сеанс психотерапії

" Сповідь – таїнство , в якому людина усвідомлює і висловлює свою гріховність , а не перекладає вину на інших , – каже отець Даміан . – Не потрібно тут розповідати про свої проблеми і свого життя . Хоча часто буває так , що називаючи гріхи , людина мимоволі переходить на подробиці : " У мене свекруха така , сказала то , я їй відповів це..." , і починає себе виправдовувати . Так не можна. Сповідь – чесне визнання своїх гріхів і прагнення більше їх не здійснювати " .

МІФ 2: "Соромно, я гріховніший за всіх"

Часто люди просто соромляться говорити про гріхи , але всі ми люди , всі грішні і немічні , навіть священики , говорять священики : " Тільки Христос був без гріха . Священика не здивуєш ніяким гріхом . Сором з'являється через гордість , яка йде ще з первородного гріха . Сором – удар по гордості , але він же і допомагає змінити своє життя".

МІФ 3: "Про мої гріхи розкажуть іншим"

Якщо священик комусь щось розкаже , він буде дуже сильно покараний Богом. Зі страху Господнього покарання священики дотримуються таємниці сповіді . Про гріхи повинен знати Бог , священик і сповідувач . В ідступникові, який проговорився, забороняється сповідувати .

МІФ 4: "Сповідуватися можна по інтернету"

Будь-яке таїнство має бути при живій участі людини , а не на відстані. Висповідатися по Інтернету просто неприпустимо , хоча б з тієї причини , що не збережеться таємниця сповіді . Є загроза , що вашу переписку виставлять напоказ .

МІФ 5: "Це тільки для дорослих"

"Якщо в дитинстві не будеш з дитиною говорити про Бога , то все подальше життя тобі доведеться розмовляти з Богом про дітей , – згадує отець Даміан чудову єврейську прислів'я . – У традиції православної церкви дитина допускається до таїнства сповіді в сім років. У цьому віці у дітей з'являється абстрактне мислення , і вони вже віддають звіт своїм діям , готові нести за них відповідальність . Звичайно , батькам потрібно пояснити дитині , що таке гріх на прикладі поганих вчинків ( наприклад , розповісти , що гріх – посваритися з кимось , нагрубити , обдурити , не послухати вчителів або батьків ) . І пояснити , чому це погано , і що це віддаляє його від Бога. Коли дитина неправильно чинить , він вже усвідомлює це , – а усвідомлення і розуміння – одна зі складових покаяння і сповіді " . Важливо пройти сповідь на початку навчального року або напередодні. Часто від гріхів у нас пам'яті немає. Сповідь все очищає : і душу , і розум , і серце. Тоді і навчання буде краще і легше.