Вступаючи в Великий пост, ми не повинні боятися його, – напутнє слово Митрополита Павла до віруючих

27 лютого 2017, 14:23
Намісник Києво-Печерської Лаври розповів про значення розпочатого Великого посту

Для ченців і істинно віруючих людей пост це велика духовна радість. Він багато значить для людей, які полюбили Бога. "Відмовся від себе, візьми хрест свій і йди за мною", – говорить Господь.

Сьогодні лукавий особливо діє на дитячий розум. Батьки, будьте уважні: не загубити своїх дітей. Господь дав вам радість народження дитини. Але якщо ви сьогодні дасте найменший привід і відступите від дитини, його диявол викраде, як він викрадає будь-яке інше пташеня і знищує його.

Реклама

Скільки людей, стільки шляхів до спасіння. Людина, яка цінує себе, тому що вона образ Божий, відмовляється від диявола і всіх лукавих. Людина знає, що вона тут тимчасово, але перед нею вічність – перед нею Царство Боже. Тому не самоціль – прикрашати себе і піклуватися тільки про свою зовнішність, а справжня любов до себе, коли дбаєш не про зовнішній вигляд, а про духовне – в читанні Євангелія і відвідуванні храму. Носячи в собі образ Божий, ми не можемо бути ніяким іншим чином.

Але тут з'явився спокусник, заздрісник. Найстрашніший гріх – це заздрість. Диявол, який загордився, він колишній ангел, створений Богом, служив йому і мав владу, дану Всевишнім, уявив собі рівність із Богом. І відразу відпав від любові Божої. Господь любить лагідних і смиренних. Він дав людині справжню свободу в раю – він не примушував людину ні до чого. Але Адам з Євою послухали диявола і відкусили заборонений плід. Згрішив Адам, почав ховатися, тому що йому було соромно зустрітися з Господом. Замість покаяння він звинуватив Єву, свою дружину. А Єва, в свою чергу, звинуватила Змія.

Так і в нашому житті: всі винні, але не я. Винен Бог, винен диявол, винен сусід або батьки, але не я. Це говорить, що гордість і неправда зариті в людському серці. Якби Адам впав в ноги Богу і попросив вибачення, була б зовсім інша історія, бо гордим Бог противиться, а смиренним дає благодать.

Реклама

Як тільки Адам залишив рай, біля його дверей став ангел з вогненним мечем. Але Господь дав обітницю Адаму і Єві: "Прийде час – і ви будете врятовані. Я зміню гнів праведний на милосердя через мого коханого сина".

Що таке пост? Це два дерева, які були посаджені в раю, але їх коріння дійшли і до землі. Вони вкоренилися в землі і в людському серці. Приходить час – і плоть повертається до землі, вона набуває первозданний свій образ. У пості ми вчимося стриманості. Не їж забороненого, май глибоку віру до послуху. Коли людина слухається, вона набуває прототип Адама. Але первородний гріх залишається і розтліває людську природу.

Друге дерево – це молитва, яка дає людині силу. Людина, яка постить, уникає хвороб. Тому що коли людина починає завантажувати свій шлунок різного роду зараженими хімікатами продуктами, відбуваються і крововиливи, і інфаркти, і рак. Які тільки ми через їжу набуваємо страждання! І тільки людина, яка харчується не хлібом єдиним, а й через молитву, уникає багатьох проблем.

Реклама

Якщо людина назбирала скарби тут, на землі, їх можуть забрати злодії, воїни, природні стихії. Але Господь сказав: "Збирайте скарби на небі". Якщо ти навчився молитися, навіть якщо ти помреш, молитва буде з тобою, з твоєю душею. Душа – спадкоємиця Царства Небесного. Вона дочекається воскресіння померлих і дочекається свого шляху назад.

Якщо ти роздав милостиню, ти вже поклав до своєї скарбниці на небі. Ти вже створив в раю свою обитель. Якщо ти перевів через дорогу хворого, ти влаштував коло друзів на небі. І так через кожну деталь. Прийде час – і ти отримаєш нагороду від Бога.

Вступаючи в Великий пост, ми не повинні боятися його. Кожен з нас, я вас запевняю, його порушить. Порушить в їжі, порушить в розумі. Подивиться, куди не потрібно, слухатиме те, що не потрібно, засудить.

Тому з радістю вступимо в цю духовну весну. Але перш ніж почати, давайте попросимо – Господи, прости. Господи, помилуй! Допоможи мені пронести мій життєвий хрест. Дай мені Симона Киринейського, мого ангела-хранителя. Дай мені мого наставника, єпископа, священика. Дай мені помічника мого – друга, чоловіка, дружину, дітей – з якими ми разом простуватимемо по життєвому шляху і досягнемо тихої пристані Царства Небесного. І як тільки людина це в своєму серці скаже, їй буде легко.

Часто ми замість слова "прости" говоримо "вибач". "Вибач, я наступив тобі на ногу", "Вибач, я тебе штовхнув" – але ти не сказав "Прости, брате, за мою нахабність. Прости за мій непослух, прости, що зробив тобі біль. Я усвідомлюю, я каюсь". Вибачитися можна, але життя це не змінить.

Що таке ці 49 днів? Це не печаль. Якщо ми і міняємо в храмі покривала з кольорових на чорні, то тільки лише нагадуємо про втрачений рай. Нагадуємо про те, що ми погано чинили. Чорний колір – благодатний колір. Колір, що нагадує про благодатну зустріч. Червоне і біле – це Пасха Христова.

Пройдемо першу седмицю – постарайтеся причаститися. Уже в суботу після сухоїдіння дозволяється рослинна олія для зміцнення нашої сили. Неділя називається торжеством православ'я, тобто перемогою над самим собою в першій седмиці, перемогою над ворогом. Ми перемогли з Божою милостинею.

Пост вам відкриє безліч висот і горизонтів, бо очиститься розум, очиститься саме тіло від шлаків, піде зайва вода. Молитва відкриє зовсім інший сенс життя. Ми побачимо Бога, який чекає на висоті.

Митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, вікарій Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України, постійний член Священного Синоду УПЦ, голова Комісії у справах монастирів УПЦ.