Заливні яйця для різноманітності пасхального столу
На Великдень прийнято яйця фарбувати, але сьогодні ми пропонуємо вам їх заливати. Шеф – кухар програми "Готуємо разом" на "Інтері", Андрій Дром разом з Андрієм Доманським поділився рецептом від телеглядача.
Якщо вам хочеться урізноманітнити меню пасхального столу – приготуйте не прості варені крашанки, а заливні яйця зі смачною і красивою начинкою.
Для приготування цієї страви нам знадобляться:
8 яєць
1 банка консервованої кукурудзи
1 банка консервованого горошку
100 гр шинки
половина червоного болгарського перцю
кілька гілочок петрушки
300 гр курячого бульйону
15 гр желатину
сода
Для декору беремо:
зелень
зернисту гірчицю
майонез
"Такі яйця дуже просто готуються і будуть ефектно виглядати на святковому столі. Вони виходять яскраві і барвисті, тільки вся краса захована усередині", – ділиться Андрій Дром.
Як готувати страву
Спочатку потрібно замочити желатин в холодній воді. Тепер займемося яйцями. Їх теж потрібно замочити у воді з содою. Це робиться для того, щоб вбити бактерії сальмонели і яйцегліст, які можуть жити на поверхні шкаралупи. Зазвичай, ці бактерії гинуть при високих температурах. Але в даному випадку ми не будемо обробляти яйця термічно, тому їх обов'язково треба замочити в розчині або вимити содовим розчином, а після – промити під проточною водою.
Рекомендується зробити це саме перед приготуванням, а не заздалегідь, так як шкаралупа покрита тонкою пленочкой- "кутикулою", і миття руйнує цей захисний шар. А без нього бактерії можуть проникнути через шкаралупу всередину яйця.
Після дезінфекції в кожному яйці з тупого кінця вістрям ножа робимо отвір і виливаємо білок і жовток в миску. Отвір має бути 1,5-2 см в діаметрі, щоб білок і жовток легко витекли.
Після того, як ми звільнили яйця від вмісту, шкаралупу треба продезінфікувати і всередині. Це дуже важливо! Опустимо порожні шкарлупки в содовий розчин буквально на кілька хвилин, а після ще раз промиємо шкаралупу під проточною водою, щоб вимити залишки соди.
Тепер можемо готувати начинку для яєць. Для цього однаковими кубиками нарізаємо шинку і болгарський перець.
"Такі заливні яйця можу бути практично з будь-яких продуктів, – розповідає Андрій Дром. – Можна зробити солодкі, додавши фрукти, ягоди та затоку компотом з желатином, можна зробити з морепродуктами, можна чисто овочеві, вегетаріанські та залити овочевим бульйоном. Для вегетаріанських замість желатину можна використовувати агар-агар. Найголовніше правило: компонентів повинно бути кілька, і вони всі повинні бути однаковими за розміром. Ну, і чим яскравіше будуть компоненти, тим красивіше вийде результат".
Далі – займаємося бульйоном. Готуємо як зазвичай курячий бульйон, але в кінці, коли він ще не до кінця охолов, ще теплий, розпускаємо в нього желатин.
У порожню шкаралупу кладемо начинку і злегка утрамбовують. І кожне яйце ми заливаємо бульйоном і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
Дістаємо, прикрашаємо – і пробуємо!